Linkuri accesibilitate

Lupta pentru „mințile, sufletul și gândurile” oamenilor și războiul hibrid din Ucraina


Soldați ruși, în Crimeea, 4 martie 2014
Soldați ruși, în Crimeea, 4 martie 2014

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct

Un grup de experți ucraineni a ținut săptămâna aceasta un curs de prelegeri pentru studenții la relații internaționale pe tema conflictelor și mai ales a războaielor hibrid, ca cel din Ucraina.

Daria Larionova este studentă în anul III la facultatea de relații internaționale de la Universitatea de Stat din Moldova. Spune că nu mai privește televizorul, fiindcă posturile TV rareori oferă informație obiectivă, preferând portalurile de știri online.

Daria Larionova
Daria Larionova

„Mama mea e originară din Rusia și are opinii pro-Estice. Privește emisiuni rusești și crede tot ce aude acolo. Tatăl însă e vorbitor de limba română și se informează din alte surse. Acasă deseori încep dezbateri pe teme politice, darămite la universitate.”

Colega ei, Cristina Voroneanu spune că profesorii încearcă să le ofere un tablou echidistant despre evenimentele din Ucraina și alte conflicte din regiune. Studiază care este poziția Federației Ruse, care este poziția Ucrainei și a diferitor organizații internaționale.

Cristina Voroneanu
Cristina Voroneanu

„Evident că suntem influențați și de mediul în care am crescut și de acele canale mediatice pe care le urmărim. Însă până la urmă fiecare rămâne să-și facă propria concluzie. Tind să cred că totuși la FRIȘPA studenții sunt mult mai atenți și mai selectivi în informația pe care o studiază, respectiv ei sunt conștienți despre faptul că trebuie să studiezi diferite puncte de vedere.”

Un alt tânăr prezent la prelegerea experților ucraineni Mihai Bria crede că fiecare trebuie să fie responsabil pentru „igiena” mediatică proprie.

Mihai Bria
Mihai Bria

„Din punct de vedere geopolitic Moldova tot poate să fie agresată fix așa ca cum a fost [Ucraina]. De fapt, Moldova este agresată, avem problema transnistreană. Noi, ca viitorii specialiști în relații internaționale, mai mult luăm poziția Republicii Moldova.”

Televiziunea de stat a Federației Ruse este prezentă în proporție de 50 la sută în R. Moldova, se scrie în raportul de monitorizare a Centrului pentru Jurnalism Independent pentru anul trecut. Citez: „În 2015, în lipsa cadrului juridic privind securizarea spațiului informațional, R. Moldova s-a confruntat cu un val puternic de propagandă străină.”

După părerea decanului facultății de relații internaționale de la USM Alexandru Solcan, soluția nu ar fi interzicerea difuzării surselor media ruse, dar monitorizarea lor, ca acestea să respecte normele de etică jurnalistică.

Alexandru Solcan
Alexandru Solcan

„Trebuie să înțelegem că este o problemă, este o problemă care ține de securitatea informațională, dar există o legătură directă cu securitatea națională.

Iată opinia expertului de la Centrul pentru Armată, Conversie și Studii de dezarmare din Ucraina Volodimir Kopceak:

Volodimir Kopceak
Volodimir Kopceak

„Aș dori ca ceea ce se întâmplă în Ucraina să fie analizat și suprapus pe situația din Moldova. La începutul anilor '90, Moldova a trecut prin multe evenimente similare cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina.”

Dezinformarea din sursele media ruse controlate de stat sunt un impediment pentru dezvoltarea presei independente din Republica Moldova, aceasta a fost concluzia experții organizației Freedom House, prezentată într-un raport pentru anul curent.

XS
SM
MD
LG