Linkuri accesibilitate

10 ani de la asasinarea Annei Politkovskaia: cercul vicios al impunității


Anna Politkovskaia, la New York, octombrie 2002
Anna Politkovskaia, la New York, octombrie 2002

Când a fost ucisă, de ziua președintelui rus Vladimir Putin, jurnalista Anna Politkovskaia scria un articol despre crimele comise de cel care se pregătea să devină președintele de la Groznîi, Ramzan Kadîrov

Astăzi se împlinesc 10 ani de la uciderea jurnalistei Anna Politkovskaia, o jurnalistă de investigaţie care a relatat pe larg despre războaiele ruso-cecene şi o apărătoare a libertăţii de expresie si a drepturilor omului, şi o voce critică la adresa politicii Kremlinului şi a preşedintelui Vladimir Putin.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:13 0:00
Link direct

Jurnalista a fost împușcată ziua în amiaza mare în faţa locuinţei ei. Ziua în care femeia a fost împușcată era şi ziua de naştere a liderului de la Kremlin şi există speculaţii că uciderea sa a fost menită să reprezinte „un dar” pentru aniversarea preşedintelui.

În 2014 doi bărbaţi au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă şi alţi trei la ani de puşcărie. Nimeni nu vorbeşte însă despre cine anume a comandat asasinatul.

In fata biroului ziarului Novaia Gazeta, unde a lucrat jurnalista, a fost organizată astăzi o ceremonie de comemorare.

Departamentul de stat de la Washington a dat publicităţii o declarative în care cere autorităţilor ruseşti să îi găsească pe cei care au ordonat uciderea jurnalistei, ca pedeapsă pentru eforturile ei de a dezvălui abuzurile puterii, corupţia şi încălcările drepturilor omului”, se arata in declaraţia Departamentului de Stat american.

Reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunia Mijatovici, la rândul ei, a vorbit despre nevoia de a-i pedepsi pe cei care au ordonat aceasta crimă, căci, în caz contrar, există „un cerc vicios al impunității, care are un efect devastator asupra libertăţii presei si situaţiei din Rusia”.

Ultimul interviu pe care Anna Politkovskaia l-a acordat a fost serviciului rusesc al postului nostru de radio. Era cu doua zile înainte de a fi ucisă. Interviul era despre situaţia din Cecenia și despre cel care atunci se pregătea să devină preşedintele de la Groznîi, cu ajutorul Moscovei, Ramzan Kadîrov:

„Kadîrov este Stalinul vremurilor noastre. Iar în ceea ce priveşte admirația de care se bucură Kadîrov, este la fel ca în timpurile lui Stalin. Dacă cineva vorbeşte in mod oficial, public și în fața altora, această persoana îţi va vorbi cu admirație despre Kadîrov. Dar atunci când vorbeşti în ascuns, între prieteni, cu onestitate, atunci auzi oamenii spunând „îl urăsc”. Este o falie totală în sufletul oamenilor şi asta este foarte periculos”.

„Kadîrov este o marionetă. Nimic nu depinde de el. Nu cred că este mai puternic decât oricine. Este un laș înarmat până în dinţi şi păzit de gărzi de corp”.

Pentru Anna Politkovskaia, încă de acum 10 ani, nu era de mirare că presa scria puţin despre abuzurile din Cecenia:

„Desigur că nici un alt ziar (în afară de Novaia Gazeta) nu scrie despre asta, dar au fost deschise dosare penale împotriva apropiaţilor lui Kadîrov şi împotriva lui, datorită celor trei articole care au fost publicate de ziarul nostru. Sunt chiar eu martoră în unul din aceste cazuri. Sunt trei cazuri despre răpiri de persoane, inclusiv despre un caz penal despre răpirea a două persoane cu participarea lui Ramzan Kadîrov…”

Anna Politkovskaia lucra, atunci când a fost omorâtă, la un articol despre practicarea torturii şi uciderea oamenilor în pușcării:

„Chiar acum, am pe biroul meu doua fotografii. Fac o anchetă despre tortura în închisorile lui Kadîrov de azi și de ieri. Sunt oameni care au fost răpiţi de membri ai miliţiei personale a lui Kadîrov pentru motive de neînțeles şi care au murit. Pe cadavrele lor se vede că au fost supuşi unor torturi îngrozitoare…”

XS
SM
MD
LG