Linkuri accesibilitate

Statele Unite critică Israelul pentru aprobarea planurilor unei noi așezări evreiești în Cisiordania


Beniamin Netaniahu (dreapta) și Barack Obama la funeraliile fostului președinte israelian Shimon Peres, 30 septembrie 2016.
Beniamin Netaniahu (dreapta) și Barack Obama la funeraliile fostului președinte israelian Shimon Peres, 30 septembrie 2016.

Corespondența zilei de la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:31 0:00
Link direct

Contextul este recent aprobatul ajutor militar american sporit pentru Israel. La acesta s-a adăugat prezența președintelui Obama la funeraliile fostului președinte israelian Shimon Peres, ceremonie la care a participat și liderul palestinian Mahmoud Abbas.

A urmat decizia de a construi o nouă așezare evreiască, menita sa gazduiasca pe cei care în prezent traiesc la Amona, așezare care va fi demolata fiind considerată ilegală de un tribunal israelian.

Într-o declarație în termeni neobișnuiți de duri, departamentul de stat condamnă decizia de a construi noua așezare, spunînd ca aceasta contravine angajamentelor asumate de Israel.

Surse de presă susțin că administrația este mîniata pentru că în ciuda faptului că Obama s-a intilnit cu premierul Benjamin Netaniahu la Națiunile Unite, noua masură a luat prin surprindere Statele Unite, asta după ce președintele american se declarase profund îngrijorat de construirea de noi așezări în teritoriile ocupate.

Purtătorul de cuvînt al departamentului de stat Mark Toner s-a arătat dezamăgit că în timp ce Israelul și lumea întreagă erau îndoliate după dispariția unui campion al pacii, Shimon Peres, planurile erau deja în curs pentru măsuri de natură să submineze profund perspectiva păcii și coexistenței a două state, Israel și Palestina.

Reacția Washingtonului poate să indice că înainte de a părăsi Casa Alba, Barack Obama ar putea prezenta un nou proiect de acord de pace între Israel si palestinieni, fie într-o alocuțiune sau - mai puțin probabil - sprijinind o rezoluție a Consiliului de Securitate.

Experții spun însă că astfel de reacții ale administrației Obama nu sînt ceva nou, dar se pare că guvernul israelian nu le dă ascultare.

Observatorii afirmă că orice initiativa de pace a președintelui va avea probabil la bază consultări cu Hillary Clinton, pentru a nu complica eforturile acesteia din urmă în cazul în care cîștigă alegerile.

În actuala controversă, Israelul susține că construcțiile nu sînt așezări noi, ci anexe ale unora existente deja.

Administrația americană susține însă că așezările divizează Cisiordania și îndepartează perspectiva creării unui stat palestinian.

Departamentul de stat spune că această nouă așezare se află în interiorul Cisiordaniei, „mult mai aproape de Iordania decît de Israel”.

XS
SM
MD
LG