Linkuri accesibilitate

Parlamentul Poloniei a respins proiectul legii anti-avort


La protestul din Varșovia, 3 octombrie 2016

Deputații formațiunii de la guvernare și-au retras susținerea pentru proiect după ample proteste în Polonia și în unele capitale europene

Parlamentul de la Varşovia a votat în mod covârşitor să respingă legea anti-avort care ar fi impus interzicerea aproape totala a avorturilor în ţară. Si deputaţii de dreapta si cei liberali au votat împreună împotriva acestui proiect de lege care a scos în stradă sute de mii de femei in Polonia şi in alte capitale europene, şi împotriva căruia au fost adunate peste 450 de mii de semnături. Luni, peste 100 de mii de femei îmbrăcate in negru au protestat numai in Polonia. Reţelele de socializare au fost pline de comentarii împotriva legii si de apeluri la proteste publice.

La unul din protestele din Polonia
La unul din protestele din Polonia

Polonia are, oricum, una dintre cele mai restrictive legi împotriva avorturilor, dar amendamentele propuse – si care au fost astăzi respinse de parlament – ar fi însemnat interzicerea aproape în întregime a oricăror avorturi. Printre propunerile respinse se afla si aceea ca orice femeie care a rămas însărcinata in urma unui viol să fie obligată să nască, ca şi femeile bolnave şi pentru care ducerea la termen a sarcinii ar fi însemnat un risc important pentru propria viaţă. Proiectul cerea să se instituie o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani pentru femeile care încercau sa avorteze prin orice mijloace.

Iniţiatorii legii au fost puternica biserica catolica şi partidul conservator „Lege si Justiţie” aflat la putere în Polonia. La început, deputaţii acestui partid au susţinut iniţiativa, dar astăzi ei şi-au unit forţele cu liberalii din opoziţie, iar proiectul a fost respins cu 352 de voturi la 58.

La un protest de solidaritate la Bruxelles, Belgia
La un protest de solidaritate la Bruxelles, Belgia

Agenţia Associated Press scrie că rezultatul votului de astăzi poate fi considerat o înfrângere pentru nucleul ultra conservator al partidul „Lege si Justiţie”, dar si o victorie a societăţii civile poloneze care s-a dinamizat împotriva acestei legi. Pe de alta parte, scrie AP, membri tineri ai partidului la guvernare, ca si sprijinitori ai lui, au contribuit la masivele proteste de strada si la coalizarea forţelor societăţii civile împotriva acestui proiect. Premierul Beata Szydlo a promis că va lua alte masuri pentru a apăra viaţa şi a stimula natalitatea, anunţând astăzi că are in plan să aloce din buget mai mulţi bani pentru familiile cu mulţi copii sau cu copii cu dizabilităţi şi că va iniţia un program care să „promoveze dreptul la viată”.

Unul din liderii organizaţiei Stop Avortului care a susţinut proiectul respins astăzi de parlament a spus că liderii partidului „Lege si Justiţie” s-au dovedit a fi „ipocriți” si temători de reacţia străzii.

XS
SM
MD
LG