Linkuri accesibilitate

„Femei în Afaceri”, un program de asistență pentru femeile din localitățile rurale


Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii a lansat azi un program de granturi și asistență antreprenorială pentru femeile din localitățile rurale. Se pot înscrie cele care planifică să lanseze o afacere, dar și femeile care tind să-și dezvolte business-ul, să extindă piața de desfacere, să exporte. Astfel, o parte din bugetul de peste 51 de milioane de lei va fi orientat spre servicii de ghidare antreprenorială, cealaltă- pentru investiții în afaceri deja existente.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Autorii programului planifică să lucreze în următorii trei ani cu peste 300 de femei, pe care le vor susține în trecerea de la statutul de lucrătoare pe cont propriu- la cel de proprietare de afaceri. Astfel, cred experții femeile vor migra spre sectoarele generatoare de venituri și în același timp vor crea noi locuri de muncă. Statisticele pe care le scot în față specialiștii arată că în mediul rural, majoritatea femeilor muncesc în administrația publică locală, în agricultură, și lipsesc în același timp afacerile inovative, servicii necesare la nivel local și întreprinderi de producere, acestea fiind și categoria de afaceri care vor fi admise pentru participare în program, spune Iulia Iabanji, directoarea Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii:

„Vrem să identificăm femei care doresc să facă ceva. Să deschidă o frizerie, să presteze niște servicii, să aibă o gheretă, să crească flori. Au dispărut la sate sau chiar și în raioane casele de deservire socială, era ca un incubator. Acolo aveam reparația ceasurilor, frigiderului, încălțămintei, croitorie, frizerie. Toată populația știa că se duce acolo, unde ne ducem acum? La sate, în afară de un bar și un magazin alimentar nu avem nimic, iată asta este ținta noastră, să identificăm, populația are nevoie de aceste servicii.”

Iulia Iabanji speră să-i aibă ca parteneri în acest proiect și pe primarii din localitățile rurale. Se cere de la ei să-i sprijine pe cei care planifică să pună pe roate o afacere și să-i încurajeze să participe la concursul de granturi.

Așa cum arată statisticile, femeile își fac cu greu drum în lumea afacerilor, cele care au reușit însă, tind să combată această percepție. Angela Sobol este fondatoarea unei afaceri specializată în producerea și comercializarea fulgilor de cereale. Ea este convinsă că indiferent de cine este la cârmă, o femeie sau un bărbat, provocările sunt aceleași pentru toți la început de cale. Diferența, spune ea, este că femeile se lasă mai ușor descurajate de concurența neloială, de procedurile birocratice și de presiunile sociale. Afacerea Angelei Sobol a trecut de-al doilea an de activitate și spune ea, din moment ce există asemenea oportunități, tinerii întreprinzători trebuie să îndrăznească să-și extindă afacerile:

„Nu-i atât de greu cum se spune. Când nu știi nimic, pare totul imposibil. Dacă le iei pas cu pas, e posibil să faci ceva, aici acasă, desigur cu impedimente, dar le facem. Femeile din localitățile rurale se gândesc să facă o sumă oarecare de bani în primul rând pentru familie, după care or investi ceva. Dar în majoritatea cazurilor, după câte am observat, banii care vin din afară, toți îi investesc în reparații, în consum, nu în dezvoltarea anumitor sectoare.”

Accesul la granturi prin programe finanțate din exterior sau de autorități îi poate scuti pe tinerii întreprinzătorii de îndatorarea la bănci. Apoi, participarea la programe de ghidare antreprenorială le va oferi garantat răspunsuri la toate temerile legate de inițierea sau extinderea unei afaceri, spune Drăgălina Gîncu, administratoarea unei companii din satul Ciobanca, care produce miere și stupi. Ea mizează pe un grant destinat pentru companiile în creștere, dar crede că nu mai puțin valoroasă este îndrumarea pe care sunt gata să o ofere experții:

„Oferirea acestei părți pentru consultanță, asta în primul rând ne poate arăta foarte clar unde suntem noi la moment pe piață și ne poate arăta direcția corectă în care să lucrăm sau unde ar trebui să investim mai mult pentru a obține un profit. Cu siguranță prima etapă de instruire va ajuta foarte mult femeile, să calculeze anumite riscuri și să-și calculeze foarte bine direcția de investire.”

Autorii programului estimează că în final, la aproximativ 90 de beneficiari va crește cifra de afaceri, cel puțin 70 de întreprinzători vor putea face noi angajări, iar 30 dintre participanți se vor gândi cum să acceseze și alte granturi pentru dezvoltarea afacerii. Nu sunt calcule fanteziste, spune Iulia Iabanji, directoarea Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii or, experiența programului PARE 1+1 arată că există doritori să facă investiții. În cei peste 4 ani de când există acesta, au fost lansate și activează în jur de 700 de afaceri.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG