Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: „Unirea nu o face preşedintele. Preşedintele va pregăti unirea”


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Interviu cu candidatul Partidului Liberal la președinția Republicii Moldova

La scrutinul din 30 octombrie, Mihai Ghimpu va fi al doilea în buletinul de vot. Liderul liberalilor promite că, dacă va fi ales preşedinte, va pregăti unirea şi va face unirea. L-am întrebat dacă nu cumva această unire promisă la Iași va dezbina și mai mult societatea moldavă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:15 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pledaţi pentru unirea Republicii Moldova cu România, ca unica soluţie pentru a scăpa de corupţie şi sărăcie. Unire pentru unire la Iaşi şi unire pentru dezbinare la Chişinău, aşa înţeleg unii alegători, care vor ca Moldova să rămână, totuşi, un stat independent. Prin acest mesaj consolidaţi societatea moldavă, care e atât de dezbinată?

Mihai Ghimpu: „Societatea noastră a fost dezbinată prima dată la 1812, când ne-a ocupat Rusia ţaristă, apoi la 1940. Şi astăzi sunt consecinţele acestei ocupaţii, plus democraţia. Democraţie înseamnă că societatea tot timpul este divizată, fie pe partide, pe doctrine, pe oameni. Noi urmărim scopul ca această societate să nu mai trăiască în mizerie şi sărăcie, să nu mai fie furată, cum s-a întâmplat până acum.”

Europa Liberă: Opţiunea aceasta vă poate aduce 50% plus un vot din rândul cetăţenilor cu drept de vot?

Mihai Ghimpu: „Noi urmărim 50% plus un vot la alegerile parlamentare din 2018. Fiindcă unirea nu o face preşedintele. Preşedintele va pregăti unirea. Unirea o face Parlamentul. Corupţia la noi a înflorit, pe alocuri, cum mi-a zis un cunoscut, la noi lupta cu corupţia e ca şi pescuitul sportiv, ai prins peştele, l-ai pupat şi i-ai dat drumul înapoi. Poftim exemplul Shor şi alţii.”

Europa Liberă: Aţi spus că veţi insista ca Shor să stea după gratii. Nu s-a întâmplat lucrul acesta, pentru că e în libertate şi până astăzi.

Mihai Ghimpu: „Închisoarea e înainte. Ancheta se desfăşoară şi eu sper că el va sta după gratii. Important este că are loc ancheta şi Kroll lucrează şi ne aduce informaţii cum au fost furaţi banii. Dar revenim la problema unirii. În afară de partea socială, care astăzi a devenit problema în prim-plan, nu faptul că suntem români, că avem acelaşi sânge, identitate, limbă, istorie, cultură, tradiţii, sondajele arată că oamenii se orientează, vor să trăiască. Și au înţeles că această viaţă este în România, unde este economie, unde instituţiile statului au experienţa de a conduce un stat. Pe când la noi nici experienţă, abia acum suntem un stat Republica Moldova, Basarabia a fost cu Rusia ţaristă, cu România 22 de ani, puţin, şi cu URSS. Şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l rezolvăm prin unire, este ziua de mâine, libertatea şi siguranţa noastră. Poftim anexarea Crimeei şi războiul din Lugansk şi Donbas, oricând Rusia ne poate ocupa din nou, pe când unindu-ne cu România, noi automat căpătăm calitatea de cetăţean al Uniunii Europene şi umbrela NATO.”

Europa Liberă: Sunteţi mai mulţi candidaţi care promiteţi unirea. De ce v-aţi fărâmiţat şi pe acest segment?

Mihai Ghimpu: „Nu ne-am fărâmiţat. Aceste partide au apărut după noi, nu au puterea pe care o are Partidul Liberal, pe care îl conduc, am fost şi preşedinte de Parlament, şi preşedinte interimar al Republicii Moldova, am experienţă de 30 de ani de luptă, începând de la limbă şi alfabet. Şi pas cu pas am ajuns până am obţinut limba oficială limba română. Mă rog, democraţia permite fiecăruia, dar diferenţa între noi şi ei este că noi avem o luptă consecventă de la bun început şi nu am aşteptat cineva să vină să spargă gheaţa şi apoi noi să luăm drapelul şi să-l fluturăm că suntem unionişti. Noi am luptat din ’88, de la perestroika lui Gorbaciov. Eu nu pot să las cauza naţională pe umerii cuiva, care umblă de ici colo sau îi pare că el e cel mai unionist.”

Europa Liberă: Dar voturile vor fi dispersate?

Mihai Ghimpu: „Aşa a crezut lumea şi în alegerile din 2014, că după ce ne-au trădat pe noi cei şapte, gata, Partidul Liberal a murit. Dar au murit ei din start, din faşă, şi Partidul Liberal şi-a continuat activitatea şi este din nou în Parlament, la guvernare, şi continuă să contribuie, fiind unionişti, la readucerea stabilităţii şi menţinerea cât de cât a vieţii pentru a merge înainte. Dacă noi nu participam la această guvernare, astăzi era la putere Partidul Socialist cu Dodon în frunte şi partidul lui Usatîi, adică partidele pro-ruse. Avea să pierdem şi limba, şi istoria românilor, şi cursul european, şi libera circulaţie, şi piaţa europeană, avea să fie federalizarea republicii. Partidul Liberal a luat o decizie istorică în defavoarea partidului, dar în favoarea cetăţenilor.”

Europa Liberă: Cu mai multe ocazii aţi spus că liberalii nu vor face niciodată coaliţie cu socialiştii, nici cu comuniştii, dar cu cei din urmă aţi făcut coaliţie majoritară şi poziţia dumneavoastră a fost criticată.

Mihai Ghimpu: „A plecat PLDM şi au venit ei. Noi eram deja la guvernare din iulie 2015 şi nu am aderat noi la ei, au aderat ei la programul nostru. Am vorbit că nu voi merge cu ei, dar nu am mers cum s-a votat în 2005 pentru Voronin, invers, au venit ei şi promovează politica pe care a promovat-o partidul. Dacă nu participam noi la această guvernare, se termina şi cu integrarea europeană, şi cu unirea cu România, cu tot, fiindcă se schimba direcţia de la pro-Europa spre pro-Rusia. Şi unindu-ne cu România, aceasta e salvarea. Cum am zis, nu este asigurată libertatea şi independenţa noastră, această independenţă stă pe un fir de păr, aşa cum a stat Basarabia când a făcut unirea în 1918. Vă amintiţi că în 1924 au format în cadrul Ucrainei Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească şi 22 de ani ruşii tot au strigat: „Să eliberăm moldovenii de sub români”. Iată de ce noi am făcut lansarea la Iaşi, ca să audă moldovenii că nu este diferenţă, cum spun unii: „Noi suntem moldoveni, care sunt români duceţi-vă peste Prut”. România a fost formată de către moldoveni.”

Europa Liberă: În cadrul coaliţiei majoritare, totuşi, sunteţi şi minoritari. Atunci când pledaţi, de exemplu, pentru integrarea ţării în Alianţa Nord-Atlantică sunteţi, se pare, unicii.

Mihai Ghimpu: „Dar nu numai în această coaliţie. Şi în coaliţia când am fost cu PLDM tot aşa a fost, tot numai noi am fost pentru integrarea în NATO.”

Europa Liberă: Şi în coaliţie, şi în societate sunteţi minoritari, când abordaţi aceste probleme?

Mihai Ghimpu: „Suntem minoritari, fiindcă cetăţenii nu vor să înţeleagă, nu vor să vadă diferenţa între imperialismul rus şi NATO, care are misiunea doar de a ajuta cetăţenii să trăiască în pace, în linişte şi să dezvolte democraţia. Aceasta este picătura rusească, care a lucrat timp de 200 de ani şi cu ajutorul celor care au venit şi au compromis cursul european şi democraţia – furtul miliardului, spălarea a 20 de miliarde de dolari, darea în concesiune a Aeroportului nu mai ştiu cui, ruşilor, turcilor, bandiţilor, hoţilor, oligarhilor. Iată toate acestea s-au întâmplat şi aceasta e marea problemă.”

Europa Liberă: Dar de ce nu ştiţi în mâinile cui au ajuns aceste obiecte, dacă sunteţi la guvernare?

Mihai Ghimpu: „Furtul miliardului şi concesiunea Aeroportului au fost când nu eram la guvernare. Eu consider că ei special ne-au scos pe noi de la guvernare.”

Europa Liberă: Bine, dar astăzi trebuia să ştiţi deja cine e stăpân la Aeroport.

Mihai Ghimpu: „Cum să ştii, dacă aici sunt documente secrete? L-au vândut unui aeroport din Rusia, pe urmă s-au făcut din nou vânzări. Nu e aşa de simplu. De asta organele de drept se ocupă, eu nu sunt procuror ca să fac anchetă să văd ce şi cum. Eu vorbesc ca un politician, ca un deputat. Avem 13 mandate. Ce avem noi? Patru ministere şi 13 voturi în Parlament. Noi nu avem nici funcţia de preşedinte al Parlamentului, pe care ne-au promis-o colegii de alianţă.”

Europa Liberă: A propos, de ce nu aţi ajuns în fruntea Legislativului, dar lăsaţi toată puterea să fie concentrată în mâinile unui singur partid, cel democrat?

Mihai Ghimpu: „Fiindcă aceasta ne e puterea noastră în cadrul coaliţiei. Acolo noi suntem 13 din 57 şi ei sunt 44. Ce înseamnă, că, dacă nu vor să dea funcţia de preşedinte al Parlamentului, înseamnă că noi, liberalii, trebuie să ieşim din coaliţie? Aceasta înseamnă alegeri anticipate. Acesta e acelaşi lucru care s-ar fi întâmplat în ianuarie, atunci când lumea voia alegeri anticipate. Aceasta înseamnă aducerea la putere cu capul nostru, cu mâna noastră a partidelor pro-ruse.”

Europa Liberă: Nu veţi insista să ajungeţi în fruntea Legislativului, aşa cum ar trebui să presupună o guvernare în cadrul unei coaliţii majoritare?

Mihai Ghimpu: „Se vor termina şi aceste alegeri, care nu au fost aşteptate și au apărut din senin şi vom continua. Nu poate exista la infinit aceeaşi situaţie care a fost în AIE-2. Acolo toată puterea era în mâna PLDM, astăzi PD a pus mâna. Nu. Coaliţie înseamnă cu totul altceva, înseamnă partajarea puterii, fiindcă fiecare purtăm răspundere, indiferent de câte mandate avem. Aşa lucrurile nu pot continua. Este, totuşi, o linie roşie.”

Europa Liberă: Şi dacă acum s-ar găsi înlocuitori pentru deputaţii PL? Ce se întâmplă cu formaţiunea în fruntea căreia vă aflaţi, dacă vă înlătură de la putere?

Mihai Ghimpu: „Cum am luptat, aşa vom lupta. Pentru noi nu există doar luptă când eşti la putere. Dacă ei consideră că va fi mai bine cu alţii, e treaba lor, dar nici aşa, cum cred că noi, PL, trebuie să ne mulţumim doar că am adus stabilitate, curs european, am reîntors încrederea oficialilor europeni, a Fondului Monetar, care luna aceasta trebuie să semneze acordul şi aceasta înseamnă linie verde pentru toţi cei care ne susţin financiar şi politic, investiţii ş.a.m.d. Şi, în primul rând, pentru România, care ne-a salvat de data aceasta cu acordul de 160 de milioane.”

Europa Liberă: Unii se întreabă: dacă guvernul îşi tot asumă responsabilităţi, de ce mai are nevoie Moldova de Parlament?

Mihai Ghimpu: „Republica Moldova are nevoie de Parlament până facem unirea, aceasta e clar, şi de guvern. Şi doi, Constituţia permite, şi nu doar guvernului nostru, dar şi guvernelor altor state în unele momente să-şi asume responsabilitatea.”

Europa Liberă: Dacă ajungeţi şef de stat, ce veţi face, în primul şi în primul rând? Pentru că lumea aşteaptă de la viitorul preşedinte să scape Moldova de hoţie, corupţie şi sărăcie.

Mihai Ghimpu: „Primul decret îl semnez de formare a unui consiliu cu oameni de la noi, din cei mai deştepţi, înţelepţi din România, din Europa care să pregătească unirea cu România pe diferite dimensiuni – economic, social, politic, juridic. Dar sigur că unirea nu se va face într-o noapte şi nu într-un an. Primul lucru îmi voi îndeplini atribuţiile prevăzute de Constituţie. Problema noastră este că noi nu avem economie, banii puţini care erau s-au furat. Şi aici iarăşi e o problemă de unire. România are economie, are industrie, are munţi, are mare, are aur, are petrol, are gaz. Ce avem noi? Noi avem doar agricultură şi oameni buni, şi hoţi care îi fură pe aceşti oameni buni care muncesc din noapte până în noapte.”

Europa Liberă: Dar Mihai Ghimpu este un om bogat?

Mihai Ghimpu: „Nu. Departe de a fi bogat. În viaţa mea politică eu am dat de la mine, nu am luat pentru mine. Din afacerile pe care le am, majoritatea banilor merg în activitatea partidului, adică tot pentru cauza naţională. Dacă aş fi fost bogat, poate unirea o făceam mai devreme.”

Europa Liberă: Sincer, curajos, direct, aşa vă caracterizează mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, dar şi neînduplecat, impulsiv. Dumneavoastră ce ziceţi despre dumneavoastră?

Mihai Ghimpu: „Cetăţenii au dreptate, sunt impulsiv, atunci când mă uit la semafor că e verde şi unii spun că e roşie culoarea sau când văd că adevărul se transformă în minciună. Da, sunt impulsiv. Eu nu suport trădătorii, laşii, mincinoşii, neadevărul. Eu sunt un om care vrea, totuşi, altfel să fim ca oameni.”

Europa Liberă: Dar când vi se spune că sunteţi trădător, cum reacţionaţi?

Mihai Ghimpu: „Trădător se consideră acela care îşi trădează părinţii, neamul şi ţara. Eu nu am trădat pe nimeni. Eu, din contra, am pus la bătaie nu doar capul meu, numele meu, dar şi ale colegilor mei de partid, ale fraţilor mei, ale părinţilor. Am pus pentru cauza naţională, că, dacă nu făceam acest lucru, astăzi foarte multă lume ar fi zis: „Ghimpu, ce ai făcut?”. Acum pe cine am trădat? Pe Ţopa? Lupta lui Ţopa cu Plahotniuc?”

Europa Liberă: Cel puţin Ghimpu – Iuda se mai spune.

Mihai Ghimpu: „Ce am eu cu lupta între Plahotniuc şi Ţopa? Ce am eu? Eu m-am uitat la faptul că noi trebuie să readucem încrederea europenilor în Republica Moldova, pe care am pierdut-o, eram izolaţi total. Trebuia să las Republica Moldova sfâşiată, aşa cum au lăsat-o Filat cu PLDM-ul lui şi cu toţi ceilalţi care au furat băncile, Aeroportul şi toate celelalte? Eu sunt cu conştiinţa împăcată. Eu am făcut ce trebuia să facă un om de stat, un patriot.”

XS
SM
MD
LG