Linkuri accesibilitate

Laptele mîniei


Am impresia că guvernanţii din Moldova sînt oarecum rupţi de realitate şi nu înţeleg prea bine cîtă suferinţă în mase produce deseori comportamentul lor

Poate cel mai discutat episod al săptămînii trecute a fost cel cu laptele vărsat în capul bietului ministru Armaşu. Părerile s-au împărţit, fireşte. Unii l-au lăudat pe domnul Donică pentru acest gest excentric în raport cu reprezentantul unei guvernări contestate. Alţii l-au blamat, remarcînd că ministrul Armaşu nu are nici în clin, nici în mînecă cu banii scoşi din bănci, spunînd că argesiunea nu e oportună.

Cei care mă cunosc bine ştiu că sînt o fiinţă paşnică-bonomă şi că nu-mi place violenţa. Fireşte, mi-e milă de ministrul Armaşu care s-a pomenit într-o situaţie jalnică-grotescă. Nu aş vrea în acelaşi timp nici justiţia să dea dovadă de exces de zel în pedepsirea domnului Donică. O fi cele 25 de zile de arest o pedeapsă adecvată? Habar n-am.

Asupra unui lucru aş vrea însă să mă opresc. Am impresia că guvernanţii din Moldova sînt oarecum rupţi de realitate şi nu înţeleg prea bine cîtă suferinţă în mase produce deseori comportamentul lor. Chestia asta cu dispariţia milioanelor din bănci e foarte serioasă şi i-a enervat şi dezgustat pe mulţi cetăţeni, iar unora le-a provocat insomnii. Dar parcă numai ciordirea banilor din bănci i-a călcat pe nervi pe oameni? Să fim serioşi! În cei 25 de ani, comportamentul iresponsabil al conducătorilor de tot soiul a generat multe decepţii şi înjurături. Mă tem că cetăţeni dornici de a vărsa în capetele unor guvernanţi căldări cu lapte s-ar găsi suficienţi. Dacă nişte psihologi şi psihiatri ar putea să depisteze cu exactitate cauzele tuturor nevrozelor şi depresiilor, ei ar constata pesemne că socialul „plămădit” ani de zile de marii conducători e una din cauzele principale.

Ceea ce fac conducătorii aici timp de 25 de ani poate genera reacţii neadecvate. Şi mă tem tare că poate veni o zi în care căldarea cu lapte vărsată în capul ministrului Armaşu sau acostarea deputatului Ghimpu lîngă parlament să ne pară floare la ureche.

XS
SM
MD
LG