Linkuri accesibilitate

Amnesty International: Bogații lumii se prefac că nu-i văd pe refugiați


Un nou raport consacrat sorții celor peste 21 de milioane de refugiați ai lumii...

Țările bogate nu s-au achitat de datoria de a ajuta refugiații, lăsând povara pe umerii țărilor mai sărace, a constatat într-un raport publicat marți organizația pentru drepturile omului Amnesty International.

Într-un raport consacrat sorții celor peste 21 de milioane de refugiați ai lumii, organizația umanitară cu sediul la Londra s-a plâns că țările din imediata apropiere a zonelor de conflict sunt cele care poartă, singure, povara globală a ajutorării celor alungați de violențe de la casele lor.

56% din refugiați sunt adăpostiți în 10 țări, constată raportul.

Iordania este țara care găzduiește în prezent cei mai mulți refugiați, 2,7 milioane, urmată de Turcia, cu peste 2,5 milioane, Pakistan, cu 1,6 milioane și Liban cu 1,5 milioane. Alte sute de mii de refugiați se află în Iran, Etiopia, Kenia, Uganda, Rep. Democratică Congo și Ciad.

Amnesty spune că prin contrast multe din țările cele mai bogate ale lumii „găzduiesc cei mai puțini și fac cel mai puțin”.

Statisticile se bazează pe cifrele Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați. Purtătorul de cuvânt al instituției, William Spindler, este citat de Reuters cu declarația că „răspunderea pentru protecția refugiaților este distribuită extrem de inegal”.

În raportul Amnesty International se spune că această inegalitate exacerbează criza refugiaților pentru că țările în majoritate sărace învecinate cu zonele de conflict nu fac față, oferă condiții precare, așa că fugarii au motive să plece mai departe, în călătorii riscante, spre țările industrializate cum sunt cele europene, sau Australia.

Drept soluție, Amnesty International propune ca în fiecare an comunitatea internațională să găsească un domiciliu adoptiv pentru 10% din refugiații planetei, printr-o schemă asemănătoare cu aceea promovată fără mare succes de Germania în Uniunea Europeană. „Dacă fiecare din țările cele mai bogate ale lumii ar accepta refugiați în funcție de mărimea și puterea ei economică, problema refugiaților ar fi practic rezolvată”, a spus secretarul general Amnesty International, Salil Setty, într-o declarație de presă.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG