Linkuri accesibilitate

Statele Unite ale Americii au anunțat că întrerup discuțiile cu Rusia în problematica siriană


Statele Unite ale Americii au anunțat că întrerup discuțiile cu Rusia în problematica siriană și au acuzat Moscova că nu și-a respectat angajamentul de a contribui la încetarea focului. „Statele Unite își suspendă participarea sa pe canalele bilaterale cu Rusia care au fost stabilite pentru a susține încetarea ostilităților”, se spune într-o declarație a purtătorului de cuvânt al departamentului de stat John Kirby.

„Nu a fost o decizie ușoară”, a adăugat oficialul american. El a acuzat Rusia și aliații săi în Siria de intensificarea atacurilor asupra zonelor cu civili. „Rusia și regimul sirian au ales calea militară, contrar încetării ostilităților, intensificându-și atacurile asupra zonelor cu civili, țintind în infrastructura critică, cum ar fi spitalele, și împiedicând livrarea de ajutoare umanitare către civili”, se mai spune în declarație.

Statele Unite au anunțat că-și retrag personalul dislocat pentru crearea unui posibil centru comun cu Rusia de coordonare a activităților în Siria. Acest centru urma să coordoneze cooperarea militară și a serviciilor de informații dintre SUA și Rusia în Siria.

Săptămâna trecută, secretarul de stat american John Kerry avertizase că Statele Unite ar putea sista orice cooperare cu Rusia în problema siriană, dacă trupele siriene sprijinite de Moscova nu pun capăt bombardamentelor de la Alep.

În replică, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat că Moscova ar dori să discute cu Washingtonul despre cum ar putea fi departajate milițiile rebele din Siria, între opoziția legitimă și organizații teroriste.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG