Linkuri accesibilitate

Și-a plătit sau nu Donald Trump impozitele?


Candidatul republican Donald Trump
Candidatul republican Donald Trump

Campania lui Donald Trump acuză ziarul New York Times că ar fi comis o ilegalitate

Un articol aparut in New York Times publica o parte a declaratiei fiscale a lui Donald Trump din 1995 din care rezulta ca miliardarul ar fi putut evita sa plateasca impozite timp de pina la 18 ani. Care sint ramificatiile acestei dezvaluiri? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Ramificatiile pot fi majore. Sa ne amintim ca Donald Trump, care este candidatul la presedintie al Partidului Republican refuza sa faca publice declaratiile sale de impozite, sustinind ca afacerile sale sint supuse unui control financiar de rutina.

Candidatul democrat, Hillary Clinton si presa au speculat in legatura cu motivele pentru care republicanul refuza ori acum, aceasta scurgere de informatii aduce o clarificare. Este o tema importanta pentru ca multi dintre sustinatorii miliardarului sint oameni simpli, in dificultate economica, care se pot intreba de ce ei platesc impozite din putinul pe care il au si un om de afaceri de succes nu o face.

In plus, documentele dovedesc ca afacerile lui Trump nu sint intr-atit de prospere pe cit el sustine. In prima dezbatere, Trump a spus ca daca evita sa plateasca impozite, asta arata ca e „destept”, dar argumentul nu trece testul moral si de echitate, care e important pentru un candidat la presedintie.

Campania lui Donald Trump acuza New York Times ca ar fi comis o ilegalitate, publicind documentul care - sustine ziarul - ar fi fost trimis unuia dintre ziaristi de o sursa anonima. Trump spune ca asta dovedeste ca presa pe care o caracterizeaza a „sistemului” o favorizeaza pe Hillary Clinton.

Premiza articolului este ca firmele lui Trump au declarat in 1995 o pierdere de 916 milioane de dolari care - datorita nivelului foarte ridicat - i-ar fi putut permite legal sa nu plateasca impozite federale pentru pina la 18 ani, trei ani inainte de pierdere si 15 - adica pina in 2010 - dupa.

Presa aminteste o declaratie a unuia dintre managerii de la New York Times, Dean Baquet, care in septembrie spunea ca ar risca inchisoare pentru a publica declaratiile fiscale ale lui Trump. Legile federale interzic publicarea neautorizata a unor astfel de declaratii. Baquet sustinea insa, intr-o dezbatere la Universitatea Harvard, ca daca avocatii l-ar sfatui sa nu publice astfel de informatii, el le-ar spune ca ele sint vitale pentru interesul public pentru ca intreaga campanie a omului de afaceri se bazeaza pe premisa succesului si averii sale.

Invocarea interesului public a mai fost folosita de presa americane si la dezvaluiri majore, in trecut. Dar nu toti expertii sint de acord cu acest argument, invocind pericolele la care este expusa sursa de informatii si faptul ca daca populatia este interesata ea poate cere - prin mecanisme legale - candidatului sa faca publice declaratiile.

Reactionind la dezvaluiri, Trump nu le neaga si spune ca intelege mai bine decit oricine sistemul de impozitare in America si de asta e singurul candidat care-l poate reforma.

XS
SM
MD
LG