Linkuri accesibilitate

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai: pachetul de legi asumat de Guvern trebuie examinat suplimentar, cu implicarea largă a societăţii


Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, consideră că pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere în faţa Parlamentului necesită a fi examinat suplimentar, cu implicarea largă a societăţii, a experţilor naționali şi internaţionali din domeniu, pentru a nu se admite atingerea drepturilor şi libertăților fundamentale ale cetăţenilor Republicii Moldova. Potrivit agenției IPN, avocatul poporului a declarat că susține apelul lansat de un grup de persoane către preşedintele ţării, Nicolae Timofti, prin care şefului statului i se solicită să nu promulge pachetul de legi menționate.

Moțiunea de cenzură, iniţiată de Partidul Socialiştilor ca urmare a deciziei guvernului de a-și asuma responsabilitatea pentru pachetul de legi nepopulare convenite cu FMI, a căzut luni în Parlament. În controversatul pachet de legi se află și cea prin care garanția financiară dată de Guvern Băncii Naționale este preschimbată în datorie de stat, rambursabilă în decurs de 25 de ani, cu o dobândă de 5%. Guverne succesive, începând cu guvernul Leancă, au garantat creditul de 14 miliarde de lei, dat de Banca Națională celor trei bănci devalizate, care între timp au fost lichidate.

XS
SM
MD
LG