Linkuri accesibilitate

În Ungaria, referendumul asupra cotelor de „relocare” a migranților nu a fost validat


Referendul in Ungaria, Veresegyhaz, 2 octombrie, 2016
Referendul in Ungaria, Veresegyhaz, 2 octombrie, 2016

98% din cei care au participat însă la vot, au votat împotriva cotelor

Duminică, numai 43% dintre ungurii cu drept de vot au participat la referendumul privind cotele de refugiați stabilite de Bruxelles pentru fiecare țară din Uniunea Europeană. Ceea ce face ca referendumul să nu fie valabil, pentru că nu a atins cota necesară de participare de minimum 50%. Dar din cei care a votat, 98% au votat împotriva cotelor obligatorii, așa cum i-a îndemnat premierul Viktor Orban.

Premierul ungar Viktor Orban votează în referendumul din 2 octombrie, 2016
Premierul ungar Viktor Orban votează în referendumul din 2 octombrie, 2016

​Prima reacție a premierului, luni, a fost de a declara referendumul o victorie, o confirmare a politicii sale de respingere a refugiaților și a poziției critice pe care a adoptat-o din 2015 față de politica „ușilor deschise” inaugurată atunci de cancelara Germaniei, Angela Merkel.

Mai mult, Orban, care dispune de majoritatea necesară în Parlament, a declarat că „politic și legal” , rezultatul referendumului trebuie respectat motiv așa că va propune un amendament constituțional care să reflecte voința electoratului. Cum era de așteptat, opoziția a reamintit imediat că referendumul nu a întrunit cota minimă de participare.

Orban a cerut însă Uniunii Europene să țină cont de votul de duminică din Ungaria.

În baza planului european de „relocare” a 160 de mii de refugiați și imigranți, decis anul trecut, Ungariei ar urma să primească 1.294 (la o populație de aproximativ 9 milioane 800 de mii). Încă din 2015, țările central-europene din grupul dela Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia) s-au opus dar au fost obligate să se supună deciziei majorității. Inițial, și România s-a opus acestor cote. Între timp, pe fundalul campaniei electorale pentru alegerile generale din decembrie, mulți politicieni de frunte au ajuns la concluzia că România ar putea profita de pe urma rupturii dintre grupul de la Vișegrad și „vechii” membri ai UE pentru a deveni principalul partener est-european al Bruxellului.

Așa cum premierl Orban a proclamat înfrângerea la referendum „ o victorie”, la fel și opoziți din Ungaria încearcă să transforme referendumul în dovada „clară” că „marea majoritate a ungurilor respinge politica anti-imigranți a guvernului”, după cum declarat liderul Coaliției Democrate, Ferenc Gyurcsany.

Rezultatul de duminică, comentează BBC, este atât „o înfrângere usturătoare” cât și „o victorie răsunătoare”pentru Viktor Orban pentru că deși au votat numai 43% din alegători, dintre acești, 98% s-au declarat pentru politica anti-migraționistă a premierului.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG