Linkuri accesibilitate

Bulgaria: cine cîștigă de pe urma traficului de migranți


Zilnic în Serbia trec cîte 150-200 de migranți, cea mai mare parte afgani și pakistanezi.

Traficul de migranți a devenit o afacere mai profitabilă în Bulgaria decât contrabanda de țigări și traficul de narcotice.

Câteva sute de locuitori din Vidin, cea mai săracă regiune în Uniunea Europeană, câștigă bine de pe urma traficului de migranți ilegali în Serbia. Activitatea aduce milioane de euro mafiei locale din care fac parte și mulți reprezentanți ai legii. Ziaristul de investigații StefanTașev afirmă într-un interviu pentru postul național de radio Orizont că printre traficanți, cărora li se spune canalgii și talibangii, se află mulți oameni cinstiți care nu au cu ce altceva să-și hrănească familiile.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:12 0:00
Link direct

Activitatea se desfășoară sub umbrela poliției de frontieră. Participă pompieri și polițiști care transportă migranții cu automobile de serviciu. O parte din bani ajung la șefii partidelor aflate la putere, afirmă localnicii.

Zilnic în Serbia trec cîte 150-200 de migranți, cea mai mare parte afgani și pakistanezi. Sirieni sunt mai puțin de 20%. Dincolo de frontieră migranții sunt preluați de canalgii sârbi. Majoritatea organizatorilor sunt arabi stabiliți de ani de zile la Sofia. Tariful mediu de la Sofia până la Belgrad este 850 de euro pe persoană. În zona de frontieră grupurile ajung cu camioane sau – în ultimul timp – în jeep-uri de lux, care de regulă nu sunt oprite.

După cum scrie Diana Tușeva, redactoare la agenția BGNES, în nord-estul Serbiei au fost arestați până acum 22 de traficanți. Dintre aceștia mai mulți sîrbi, dar și șase bulgari, patru pakistanezi și doi afgani. Traversarea Serbiei costă între 800 și 1500 de euro. După 22 iulie numai în nord-estul Serbiei au fost reținuți 3112 migranți ilegali – din care majoritatea au fost trimiși înapoi Bulgariei, ca să-și mai încerce norocul peste căteva zile, scrie dna Tușeva.

Generalul Atanas Atanasov, deputat din Blocul Reformator, care face parte din coaliția de guvernământ, afirmă că ofițeri superiori din Ministerul de interne și din serviciile secrete cîștigă bine de pe urma traficului.

Dar articolele pe aceasta temă se pot număra pe degetele unei singure mâini. Ziariștii se tem de subiect și preferă să scrie numai despre cazurile de care vorbesc procurorii și politicienii. Zilnic apar cifre despre migranți arestați în zona Podului Leilor din Sofia. Cartierul a fost denumit micul Bagdad.

În Bulgaria migranții aduc bani nu numai traficanților. Uniunea Europeană și cîteva organizații umanitare finanțează generos azilele de refugiați. În 2013 adjunctul ministrului de interne de atunci Vasil Marinov a anunțat că pentru întreținerea lunară a unui singur refugiat se decontează din buget și din fondurile europene echivalentul a 570 de euro – cam opt pensii minime. Cît din aceasta sumă ajunge la azile și cît dispare în diferite buzunare nu poate să spună nimeni.

Previous Next

XS
SM
MD
LG