Linkuri accesibilitate

Funeraliile fostului președinte israelian Shimon Peres


Funeraliile fostului președinte israelian Shimon Peres
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:07 0:00

Participarea israelienilor a fost impresionantă: peste 50 de mii de oameni au venit pentru a-i aduce un ultim omagiu

Zeci de lideri de stat și guvern au participat vineri, la Ierusalim, la funeraliile fostului președinte israelian Shimon Peres, ultimul dintre liderii politici care au participat la crearea statului Israel. Peres a decedat miercuri, 28 septembrie, la vârsta de 93 de ani.

Printre cei prezenți la funeralii s-au numărat președintele american Barack Obama și fostul președinte Bill Clinton, liderul autorității palestiniene Mahmud Abbas (singurul reprezentant al lumii arabe) și președintele Franţei, Francois Hollande, regele Spaniei și prințul moștenilor al Marii Britanii, foștii premieri britanici Tony Blair si David Cameron, membri ai guvernului israelian în frunte cu premierul Benjamin Netanyahu, reprezentanți ai aproape tuturor fracțiunilor din Knesset.

Barack Obama și Benjamin Netanyahu la funeraliile de la ierusalim
Barack Obama și Benjamin Netanyahu la funeraliile de la ierusalim

Vorbind la ceremonie, președintele americane Barack Obama a salutat în Shimon Peres un lider vizionar, care, deși taxat de multe ori drept „naiv”, înțelesese că „securitatea adevărată vine numai dacă ai pace cu vecinii”. Peres, a reamintit Obama, declara de multe ori că Israelul „a câștigat toate războaiele, dar nu și victoria cea mai mare, cea de a nu avea nevoie să câștige războaie”.

Pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, prezența atâtor lideri din lumea întreagă dovedește încă odată cât de apreciat a fost optimismul lui Peres, ca „om al păcii”. „A fost o mare personalitate a Israelului, a fost o mare personalitate a lumii întregi”, a mai declarat premierul izraelian, în discursul ținut la ceremonia funerară.

În 1994, Shimon Peres a primit premiul Nobel pentru Pace împreună cu Iitzhak Rabin și liderul palestinian de atunci Yasser Arafat pentru procesul de pace de la Oslo – o serie de acorduri negociate de Israel și palestinieni între 1992-1994. Un proces mediat de Statele Unite, pentru care Rabin, ca premier, a plătit după aceea cu viața, fiind asasinat de un extremist israelian in noiembrie 1995. Un proces care s-a prăbușit între timp. Negocierile de pace israelo-palestiniene sunt înghețate din 2014, iar din 2010, premierul Netanyahu nu a mai negociat direct cu liderul palestinian Mahmud Abbas.

Securitatea, la funeraliile de vineri, a fost pe măsura participării: 8 mii de polițiști au blocat întreg centrul Ierusalimului. Dar și participarea israelienilor a fost impresionantă: peste 50 de mii de oameni au trecut joi prin fața sicriului lui Peres pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Născut în 1923 într-un sat din Polonia, care este acum în Belarus, Peres a participat activ în toate momentele cheie ale politicii israeliene, începând desigur cu crearea statului Israel în 1948. A fost membru în zeci de guverne, ministru de interne, de externe, de două ori prim-ministru și, la sfârșitul carierei, președintele țării, între 2007 -2014.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG