Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: MoldNova.eu


Invitata de astăzi este Doina Stimpovschii

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00
Link direct

„Pe pagina moldnova.eu găsiți astăzi o sinteză a modificărilor la legea bugetului de stat pentru anul 2016 la capitolul cheltuieli, aprobate prin asumarea răspunderii de către Guvern în fața Parlamentului. Din document reiese că bugetarii vor trebui să facă economii de 2 miliarde de lei, iar cele mai mari reduceri s-au făcut pentru domeniul economic – 1,1 miliarde de lei. Totodată, proiectele finanțate din surse externe nu vor primi sumele promise din cauza neîndeplinirii unor condiții în acordurile încheiate, acestea fiind micșorate cu aproape 205 milioane de lei. Austeritatea impusă de autorități va afecta de asemenea, bugetele locale, precum și domeniile apărarea națională, securitatea națională, ocrotirea sănătății și învățământul.

Articolul „Moldovenii se feresc de autorități. Doar în primării mai au încredere” este despre rezultatele unei cercetări prezentate de IDIS „Viitorul”. Concluzia principală este că autoritățile centrale ale statului se bucură de cea mai mică încredere din 2000 încoace. Experții au reușit să afle totuși și care dintre instituțiile statului rezolvă cel mai rapid problemele cetățenilor. Astfel, încrederea cetățenilor în Președinție, Guvern și Parlament a scăzut de la 52% înregistrată în anul 2005 până la 6% în septembrie 2016.

Tot pe pagina noastră – moldnova.eu – găsiți o poveste tristă despre o tânără de 17 ani care are grijă de cinci frați, pe care mama sa i-a făcut cu diferiți bărbați și care nu se interesează de soarta lor. Mariana are multe de povestit. A fost crescută mai mult de bunică și nu a știut ce înseamnă dragostea de mamă ori să fie alintată de către cea care i-a dat viață. Bunica a fost cea care i-a luat locul mamei, doar că a durat prea puțin - a decedat când împlinise 8 ani. De tatăl său nu știe nimic.

Iar de la Tiraspol aflăm despre un document controversat. Liderul nerecunoscut, Evgheni Șevciuk, a semnat un decret care oferă dreptul militarilor din regiune să deschidă focul asupra persoanelor suspectate de acte de terorism în cazul în care viața altor persoane este în pericol sau în cazul în care acest act ar declanșa o catastrofă ecologică.

Mai multe găsiți pe pagina electronică a publicației online moldNova.eu.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG