Linkuri accesibilitate

Rezoluție în Camera Reprezentanților cere anchetarea „furtului miliardului” din R.Moldova


Membrii Camerei Reprezentanților din Congresul american, Randy K. Weber din partea statului Texas, și Trent Franks, statul Arizona, au înaintat pe 27 septembrie o rezoluție către Comitetul de Relații Externe, Comitetul pentru Servicii Financiare și cel Comitetul Judiciar al Camerei, prin care cer pornirea unor investigații legate de „furtul miliardului” din sistemul Bancar al Republicii Moldova. Cu precizarea că mare parte din banii delapidați erau fonduri venite de la Fondul Monetar Internațional.

În rezoluție se cere, între altele, Președintelui și Departamentul de Stat să restricționeze ajutorul financiar acordat Republicii Moldova doar la reformele în justiție, eforturi anti-corupție și consolidarea instituțiilor democratice.


Totodată se arată că în ultimii 25 de ani, Statele Unite au acordat R.Moldova ajutoare în valoarea de 1,4 miliade de dolari iar administrația și este încurajată să continue săprijinul pentru lupta împotriva corupției și întărirea instituțiilor democratice în Republica Moldova.

Pe de altă parte, între 28 septembrie și 5 octombrie , președintele Parlamentului, Andrian Candu se află în Statele Unite, unde va participa între altele la lucrările Adunării Anuale a Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional care are loc la Washington. În octombrie se așteaptă ca FMI să decidă dacă va aproba un nou acord cu Republica Moldova, indispensabil și pentru reluarea finanțărilor externe, începând cu Uniunea Europeană. La Washington, Andrian Candu va purta o serie de discuţii la Congresul Statelor Unite, Departamentul de Stat, Consiliul Atlantic, Fondul German Marshall şi Organizaţia „Freedom House”, relatează IPN.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG