Linkuri accesibilitate

Daniel Ioniță: „România, împreună cu partenerii săi din spațiul euroatlantic, susține fără echivoc parcursul european al Republicii Moldova”


Interviul cu ambasadorul României în Republica Moldova.

România a decis să trimită prima tranşă dintr-un credit pentru Republica Moldova înaintea tuturor donatorilor occidentali care au îngheţat relaţia cu Chişinăul urmare a instabilității politice și a scandalului din sistemul bancar. Nu există la Bucureşti temerea că va fi un ajutor pentru un stat care, dacă îl va vota pe socialistul Igor Dodon la preşedinţie, va merge spre Rusia? Este una din întrebările adresate de Liliana Barbăroşie ambasadorului român la Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:42 0:00
Link direct

Daniel Ioniță: „Gestul României, gestul de normalitate al României de eliberare a primei tranșe din împrumutul rambursabil a contribuit și contribuie, cred eu, la procesul de recredibilizare atât de necesar al Republicii Moldova, în special în ceea ce privește dialogul cu partenerii externi. Luna octombrie este esențială pentru încheierea acordului de țară cu Fondul Monetar Internațional. Pentru a fi încheiat acel acord de țară, e în continuare necesară îndeplinirea unor precondiții care vizează în esență sectorul bancar, vizează totodată o reformă a administrației publice centrale și locale și totodată probabil sunt niște condiții în ce privește prețurile utilităților, la energie. Deci, toate aceste condiții, cred eu, sunt obligatorii pentru Republica Moldova, pentru că fără îndeplinirea acestor condiții este greu de crezut că va fi posibilă încheierea unui acord de țară cu FMI, iar fără existența unui acord de țară cu FMI, este greu de crezut că vor fi posibile alte gesturi din partea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova în ce privește acordarea unor împrumuturi.

Daniel Ioniță
Daniel Ioniță

Evident dificultatea majora a acestor elemente de parcurs poate este dată și de faptul că termenul respectiv se suprapune cu o perioadă de campanie electorală, o perioada de campanie electorală care am văzut că a demarat în forță în Republica Moldova. Noi ne dorim ca acest proces electoral în Republica Moldova să decurgă în deplină transparență și cu deplin respect față de cetățean și față de valorile democratice. Este important ca toți cetățenii Republicii Moldova să aibă posibilitatea să-și voteze în mod liber și în mod deschis și potrivit tuturor cutumelor democratice președintele. Și, evident nu este un secret pentru noi faptul că Românie susține ferm parcursul european al Republicii Moldova. Aș considera că, de fapt, asta este singura cale pe care Republica Moldova trebuie să o urmeze. Sunt voci care spun că poate ar fi și alte opțiuni pentru Republica Moldova. În ce privește România, credem că asta este, subliniez, singura cale și drumul este greu. Drumul va fi în continuare presărat de obstacole, unele inerente, altele conjuncturale, iar altele care sunt date de contexte internaționale dificile. Însă, personal sunt convins că toate aceste obstacole vor putea fi depășite dacă există, în primul rând, o decizie strategică foarte clară din partea estabilishmentului politic din Republica Moldova și, doi, dacă această cale este pe deplin susținută de cetățenii Republicii Moldova. Și este important să știm că, de fapt, această cale atrage după sine o prosperitate atât de necesară tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Nu m-aș aventura să speculez asupra declarațiilor niciunui candidat la alegerile prezidențiale. Un lucru este cert: România, împreună cu partenerii săi din spațiul euroatlantic, susține fără echivoc parcursul european al Republicii Moldova. Și ne dorim ca viitorul președinte al Republicii Moldova, indiferent ce nume va purta acest președinte, să respecte pe deplin prevederile constituționale ale Republicii Moldova și să mențină Republica Moldova pe cale europeană.”

Europa Liberă: Într-un recent interviu recent, șeful diplomației române vorbea despre relația cu Republica Moldova ca despre o relație intimă, specială și spunea că România e consultată în Occident atunci când vine vorba despre modul în care se apropie de Uniunea Europeană. Întrebarea mea ar fi dacă se întâmplă asta și în sens invers, adică dacă Chișinăul consultă România atunci când se gândește cum să-și transforme instituțiile ca să le facă să funcționeze așa cum funcționează ele în Occident, instituții care, așa cum bine știm, au mari probleme în Republica Moldova?

Daniel Ioniță: „În multe, foarte multe domenii suntem rugați de colegii și partenerii noștri din Republica Moldova să contribuim la atingerea unor obiective. De asemenea pe plan internațional într-adevăr este un fapt că experiența și expertiza României sunt cunoscute și sunt apreciate, și de multe ori ne sunt și solicitate. Dar această cunoaștere profundă se bazează pe existența unui spațiu comunicațional unic, pe faptul că cooperăm în același spațiu cultural, cooperăm practic în același spațiu în care se vorbește în esență aceeași limbă este mult mai ușor să ne cunoaștem și să ne înțelegem și putem susține reciproc atunci când este cazul.”

Liliana Barbăroșie
Liliana Barbăroșie

Europa Liberă: Am să mă refer acum la o ultimă declarație a dl Klaus Iohannis președintele României, care spunea că administrația sa pregătește o strategie nouă în raport cu Republica Moldova care, așa cum am înțeles, se va axa pe sprijin economic mai mare, pe fortificare de instituții, dar care va analiza și tema unirii dintr-o perspectivă serioasă, zice președintele României, nu electorală.

Daniel Ioniță: „Este firesc, este natural să ne gândim la o astfel de document programatic. Este firesc, este natural să vedem exact ceea ce facem, pentru că facem deja foarte multe lucruri împreună și ceea ce putem face mai bine pe viitor pentru a încerca să beneficiem de toate avantajele date de geografia comună. Mandatul meu de ambasador al României la Chișinău se bazează în esență pe două obiective strategice și cred că ambele obiective strategice vor fi o parte componentă și o parte integrală, vor fi pilonii pe care se va construi viitoarea strategie. Iar aceste obiective strategice sunt, pe de o parte, susținerea parcursului european al Republicii Moldova și al doilea obiectiv strategic vizează o reconectare politică, fizică, strategică a Republicii Moldova la spațiul european, deci implicit și la România. Pentru atingerea ambelor obiective, este pe de o parte nevoie de o susținere în continuare a parcursului de reformă în Republica Moldova, iar pe de altă paret, de susținerea acelor proiecte care vor aduce valoare adăugată. Și, aici mă refer la proiecte de infrastructură rutieră, proiectele de infrastructură energetică, proiectele cum ar fi gazoductului Iași-Ungheni cu extensia către Chișinău sau linii electrice aeriene de 400kV care vor permite asigurarea pe termen mediu și lung a securității energetice a Republicii Moldova. Tema la care v-ați referit în mod explicit Dvs. - este firesc, există în societate, există şi atâta timp cât ai la un moment dat o dezbatere în societate este și normal ca factorul guvernamental să analizeze aceste chestiuni. Însă, în momentul de față aceste teme sunt doar o expresie naturală a unor preocupări firești în societatea noastră, atât în România, cât și în Republica Moldova.”

Europa Liberă: La unire vă referiți acum?

Daniel Ioniță: „Da.”

Europa Liberă: E o temă care dă naștere unor sensibilități enorme. Povestea cu declarația ambasadorului american iată a arătat acest lucru cu prisosință, a existat și o declarație a Senatului României în legătura cu aceasta. Ce ar fi, în înțelegerea Dvs., o tratare la modul serios a temei unirii?

Daniel Ioniță: „Cred că declarația la care v-ați referit aici, adică a Senatului României punctează niște elemente de parcurs esențiale, aș spune, pentru Republica Moldova. Mai degrabă eu aș prefera să citesc acea declarație exact în cheia această de interpretare: în declarația respectivă sunt susținute fără echivoc politicele majore ale României față de Republica Moldova. Iar politicile majore și politicile în esență guvernamentale sunt legate de susținerea independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova, sunt legate de susținerea parcursului european al Republicii Moldova, sunt legate de susținerea aspirațiilor cetățenilor Republicii Moldova pentru o viață mai bună, sunt legate de susținerea constantă pe care România este dispusă să o acorde Republicii Moldova. Declarația colegului meu de la Chișinău de asemenea nu a făcut decât să ne ofere un excelent prilej de a discuta și despre aceste chestiuni și în același timp să-și asume faptul că împreună cu Statele Unite avem programe de cooperare, unele dintre ele de foarte mare succes, pe care împreună vrem și putem să le dezvoltăm în Republica Moldova. După cum știți, a fost semnat la Washington în luna mai anul curent un acord de cooperare între Ministerul de Externe de la București și de Agenția Statelor Unite pentru asistență pentru dezvoltare (USAID), potrivit căruia cele două părți vor colabora pentru atingerea unor obiective comune în spații de interes comun, studiul de caz fiind Republica Moldova.”

Europa Liberă: Unii observatori moldoveni consideră că acum ar fi un moment în care ar fi periculos să se împingă anumite evoluții, orișicare evoluții pe subiectul transnistrean, pentru că Rusia este interesată să obțină un statut special pentru regiunea Donbas și, la pachet cumva, vrea același lucru cu Transnistria. Și, pe de altă parte, pentru că OSCE este prezidată acum de Germania care cumva ar vrea să raporteze anumite succese la final de an și prin asta ar putea să dea satisfacție Rusiei. Care este viziunea României în sensul acesta?

Daniel Ioniță: „România susține cu tărie o formulă politică, o formulă negociată care să fie produsul unor negocieri între părți în formula „5+2”. Această formulă pentru a fi fiabilă, pentru a rezista provocărilor timpului trebuie să fie una care să țină cont pe deplin de interesele celor două părți și respecte pe deplin integritatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova. Am susținut și susținem în continuare orice dialog politic menit să stabilească viitorul Transnistrie, însă așa cum am spus mai devreme formula potrivită trebuie să fie găsită doar de părțile implicate în aceste discuții.”

XS
SM
MD
LG