Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina

„Pe Sănătate INFO citiți cum a tăiat Guvernul bani din fondul pentru sănătate, operând astfel modificări la Legea Fondurilor Asigurărilor Medicale. Documentul a fost votat la pachet cu alte legi, pentru care executivul și-a asumat răspunderea. Cei mai mulţi bani, 39 de milioane de lei, au fost tăiați din bugetul pentru profilaxia maladiilor, mai mult de 60%.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct

Cu 20 de milioane de lei s-a micșorat și bugetul pentru dezvoltarea și modernizarea instituţiilor medicale. Experții în sănătate spun că Guvernul a decis să reducă bugetul pentru profilaxie din motiv că, în ultimii ani, acesta nu este utilizat sută la sută. De exemplu, în 2015 banii din acest fond au fost valorificați în proporție de doar 25%, iar în 2014 – de 75%. Totuși specialiştii mai consideră că Ministerul Sănătății ar fi trebuit să insiste să nu fie tăiați aceşti bani, mai ales că suntem într-o perioadă de criză. Mai mult, prevenirea maladiilor este mult mai importantă decât tratarea acestora, lucru pe care, se pare, responsabilii de la sănătate încă nu l-au înţeles.

Tot pe Sănătate INFO citiți de ce sunt în creștere cazurile de Hepatita virală A și de ce copiii sunt cei mai afectați. De vină, spun specialiștii de la Sănătate Publică, sunt lipsa condițiilor, dar și a cunoștințelor și deprinderilor de respectare a igienei, aprovizionarea insuficientă a populației cu apă potabilă de calitate și vânzarea produselor ușor alterabile direct în stradă. Soluția cea mai eficientă pentru a evita infecția, spun medicii, este să ne spălăm pe mâini cât mai des și bineînțeles cu săpun.

Instituțiile medicale din Moldova urmează să aibă, în premieră, un sistem informațional care va asigura managementul dispozitivelor medicale. Pe de o parte, softul ar trebui să ajute administratorii să-și gestioneze eficient echipamentele și aparatajele pe care le au în dotare, dar și să-și planifice mai bine procurările. Pe de altă parte – ar trebui să ajute autoritățile să determine necesităţile reale de dispozitive medicale pentru instituții. Deocamdată, softul nu a fost lansat oficial.

Sistemul de sănătate din Moldova nu are până acum aprobată o strategie privind managementul dispozitivelor medicale, deși un document în acest sens a fost elaborat pentru perioada anilor 2014 - 2020. Din acest motiv, nu există reglementări tehnice și standarde minime de dotare a instituţiilor medicale cu tehnologii, iar planificarea achiziţiilor nu este fundamentată pe calcule şi analize obiective. În rezultat sunt procurate echipamente care dublează serviciile prestate, fiind utilizate insuficient.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG