Linkuri accesibilitate

Șanse aproape nule pentru Natalia Gherman la Națiunile Unite


Fosta șefă a diplomației moldovene a ieșit pe ultimul loc la o nouă votare neoficială în Consiliul de Securitate ONU.

Voturile cele mai multe din cei nouă candidați le-a obținut la al cincilea scrutin de probă, ținut astă-noapte la New York, fostul prim-ministru portughez Antonio Guterres. Mai multe, de la Mircea Țicudean.

Fosta șefă a diplomației moldovene Natalia Gherman perseverează în încercarea de a deveni primul moldovean secretar-general ONU și prima femeie la cârma organizației mondiale, dar șansele ei sunt aproape nule, judecând după rezultatele unui nou vot de probă ținut luni seară în Consiliul de Securitate al Națiunile Unite, la New York.

Gherman, de 47 de ani, s-a clasat a doua oară la rând pe ultimul loc, de data asta între nouă candidați, primind 11 voturi „de descurajare”, față de numai 3 favorabile și unul „indiferent” de la reprezentanții celor 15 țări membre în Consiliul de Securitate.

Pentru comparație, primul clasat pentru a doua oară la rând, fostul prim-ministru portughez Antonio Guterres, a primit 12 voturi „de încurajare”, fiind cotat cu șansele cele mai mari de a-i lua locul lui Ban Ki-moon, al cărui mandat expiră la sfârșitul anului.

Până acum au avut loc în Consiliul de Securitate cinci voturi neoficiale, sau de probă, o procedură folosită pentru a tria candidații înainte să fie stabilit unul singur, care să fie prezentat spre aprobare Adunării Generale ONU. Membrii Consiliului de Securitate speră ca acest lucru să se întâmple în următoarele săptămâni.

Associated Press scrie că ascensiunea lui Guterres mai poate fi oprită doar de vreun veto din partea unuia din cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate: Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie și Franța.

Observatorii spun că multe țări și organizații internaționale ar fi vrut ca anul acesta să fie ales în premieră un secretar-general ONU femeie și pe cât posibil din estul Europei, o zonă care, cum atrage atenția mai ales Rusia, încă nu a avut un reprezentant în înalta funcție. Natalia Gherman nu a fost singurul candidat care îndeplinea teoretic condițiile, adică femeie est-europeană. Bulgaria o are încă în cursă pe șefa UNESCO, Irina Bokova, care a luat mereu mult mai multe voturi decât Gherman. Dar Sofia a dat de înțeles că dacă la votul de luni Bokova nu iese cel puțin pe locul al doilea – și nu a ieșit, fiind numai a patra – ar putea s-o înlocuiască cu Kristalina Gheorghieva, comisar european pentru buget și resurse umane.

Următorul vot de probă va avea loc la 5 octombrie. Mandatul actualului secretar-general expiră la 31 decembrie.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG