Linkuri accesibilitate

Emilian Brenici: „Toţi ştiu despre Republica Moldova în Olanda, mai ales în contextul Acordului de Asociere”


Interviu cu ambasadorul R. Moldova în Olanda

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:02 0:00
Link direct

Europa Liberă: Eu am încercat astăzi să aflu dacă olandezii ştiu ce e Republica Moldova. Am intrat într-o cizmărie şi omul, când i-am dat o carte de vizită, s-a arătat ştiutor de Moldova. Dumneavoastră aveţi situaţii în care lumea încă nu ştie ce e aceasta Moldova şi unde se află?

Emilian Brenici: „Nu am întâlnit aşa persoane până la moment şi mă bucură acest fapt. Republica Moldova, când a devenit independentă, probabil, în Olanda mai puţini oameni ştiau unde se află Moldova. Dar cu anii şi mai ales după ce am deschis ambasada, am fost prezenţi întotdeauna în ziare, în articole din diferite reviste, online, la televiziune, toţi ştiu despre Republica Moldova în Olanda. Mai ales în contextul Acordului de Asociere, pentru că a fost discutat pe larg de către toată societatea în Olanda şi ne cunosc aproape toţi, aş spune.”

Europa Liberă: Olandezii au votat fără să ezite?

Emilian Brenici: „Olandezii au votat cu o majoritate absolută în Parlament. Mai mult ca atât, doar un procent din populaţie, când s-au colectat semnăturile pentru a respinge Acordul de Asociere cu Republica Moldova, s-a expus împotriva Acordului de Asociere cu Republica Moldova, ceea ce ne bucură foarte mult.”

Europa Liberă: Acesta ar fi un criteriu de eficienţă a muncii dumneavoastră. Ce alte criterii ar fi aplicabile pentru munca unui ambasador într-o ţară străină?

Emilian Brenici
Emilian Brenici

Emilian Brenici: „Din prima zi nu m-am aşteptat la o aşa deschidere faţă de noi, faţă de Republica Moldova din partea olandezilor, autorităţilor olandeze. Pentru mine a fost important să înţeleg dacă eu pot, în funcţia pe care o deţin, să obţin cât mai multe rezultate. Şi am înţeles că este destul de uşor să ajungi la orice funcţionar, la orice înalt funcţionar din Olanda şi, în special, la orice politician şi să discuţi direct despre toate problemele pe care le are Republica Moldova, aspiraţiile pe care le are Republica Moldova şi, eventual, şi necesităţile pe care le are Republica Moldova pentru a sesiza acele instituţii olandeze care ne pot acorda ajutorul necesar, susţinerea necesară, voturile necesare.”

Europa Liberă: Înţeleg că olandezii sunt destul de generoşi, investesc în Republica Moldova. De altfel, pe ce loc se află investitorul olandez în topul investitorilor?

Emilian Brenici: „Dacă luăm cifrele cel puţin pe ultimii cinci ani, Olanda îşi păstrează întâietatea. A fost câţiva şi pe locul doi, dar despre investiţiile directe, dacă să vorbim, care sunt înregistrate în Olanda, companiile olandeze deţin întâietatea în domeniul investiţiilor pe care le au în Republica Moldova. Ne bucură acest fapt, dar ne-ar bucura şi mai mult dacă ar fi cel puţin în top 10 în ceea ce priveşte schimburile comerciale. Acesta ar fi încă un indicator foarte bun pentru relaţiile noastre bilaterale.”

Europa Liberă: Dar ce îi motivează pe olandezi să meargă în Republica Moldova cu investiţiile?

Emilian Brenici: „Olandezii vin în Republica Moldova cu companii mari şi cu investiţii mari. Nouă ne este destul de uşor să discutăm şi să promovăm Republica Moldova în cercul companiilor mijlocii, mici, pentru că ei înţeleg şi ne pot vizita în orice moment. Corporaţiilor mari care sunt în Olanda şi companiilor notorii care sunt înregistrate în Olanda, lor le este mai complicat să se extindă în aşa ţări cum este Republica Moldova, fiind o piaţă relativ mică. Am încercat din răsputeri să atragem atenţia acelor corporaţii olandeze şi companii olandeze care deja sunt prezente în regiune – Bulgaria, România, Ucraina – care ar extinde cu uşurinţă afacerile şi în Republica Moldova. Şi aș spune că avem unele succese, sunt unele companii care deja au transmis misiuni de a face un studiu de fezabilitate, în ce măsură ele ar putea să-şi extindă businessul în Republica Moldova. Şi ne bucură pentru că e vorba de investiţii mari. Probabil, vom auzi şi despre noi afaceri mari, notorii olandeze în Republica Moldova în timpul apropiat.”

Europa Liberă: De exemplu, Shell este în România, dar nu este încă în Republica Moldova. Astfel se explică, că nu are o piaţă destul de importantă?

Emilian Brenici: „Piaţa şi mărimea acesteia, probabil, sunt legate. Atunci când olandezii ştiu că Republica Moldova ca mărime, ca teritoriu e aceeaşi ca şi Olanda, deci, relativ, iar populaţia e de 17 milioane, comparativ cu Republica Moldova, într-adevăr, este mult mai mare şi ei consideră că o bună afacere, o bună piaţă de desfacere este acea care le permite să fie, cel puţin, de mărimea Olandei. Aşa este şi mentalitatea unui om de afaceri. Încercăm să atragem interesul pentru afacerile care nu se găsesc nicăieri în regiune, pentru ceea cu ce Republica Moldova este mai bună decât alte ţări sau chiar ţările vecine, în special în ceea ce priveşte oamenii, populaţia Republicii Moldova, tineretul din Republica Moldova, tineretul care vrea să stea acasă şi să lucreze, ei sunt acel potenţial pentru companiile de investitori, companiile care vor fi create de către investitori. Pentru că olandezii sunt dispuşi să investească mulţi bani chiar într-o piaţă care este mai mică, dar într-o piaţă care ar putea să se extindă, o piaţă care ar putea să lege Estul şi Vestul.”

Europa Liberă: Sunt convins că de multe ori aţi avut situaţia jenantă să răspundeţi la întrebarea oricărui occidental că „acasă la voi lucrurile nu merg foarte bine”. Ce le spuneţi atunci când citesc articole despre corupţie, despre miliardul furat?

Emilian Brenici: „Sunt două reacţii. O reacţie este mai mult la nivelul unei glume. Cea ce ţine de glume se interesează cum ar fi să facă şi ei la fel aici, că ar fi un fel de business, un fel de know-how. Aceasta e gluma olandeză. Pentru că olandezii sunt foarte renumiţi pentru afaceri, sunt oameni de afaceri şi ei înţeleg că ceea ce se face în Republica Moldova rău, inclusiv chestii de corupţii, mică corupţie, nu la nivel mare, ar fi fost o afacere de a noastră naţională. Aceasta e la capitolul glume. La capitolul serios, Olanda pe primul loc în priorităţile politicii sale externe îşi pune promovarea statului de drept şi a drepturilor omului. Aceasta este în capul mesei. Şi atunci când ei lucrează cu Republica Moldova, atunci când se gândesc la debursarea banilor, acordarea asistenţei, chiar şi la nivel european, susţinerea proiectelor şi programelor pentru Republica Moldova, în capul mesei pentru ei este ceea ce se întâmplă în aceste domenii, începând de la justiţie, cum am spus, statul de drept. De asemenea, e problema corupţiei, care este foarte-foarte importantă pentru Olanda şi este discutată la nivel de Parlament, la nivel de guvern. Şi sunt prezent întotdeauna la aceste discuţii, şi înţeleg că avem mult de lucrat şi olandezii sunt gata să ne susţină. Aş spune că un mesaj în acest sens a fost deschiderea în acest an a ambasadei olandeze la Chişinău. Și ne bucură foarte mult.”

XS
SM
MD
LG