Linkuri accesibilitate

„Îmi place lupta dintre candidații la președinție”


Larisa Dubalari
Larisa Dubalari

Jurnalul săptămânii, cu Larisa Dubalari

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00
Link direct

Larisa Dubalari, născută în 1947 într-o familie de gospodari – mama, asistentă medicală timp de 45 ani la spitalul din sat, tata – intendentul și „prorabul” școlii medii din satul Parcani, unde s-a născut și Larisa. Și-a facut studiile la facultatea de fizică și matematică la Universitatea „Ion Creangă” din Chișinău, specialitatea fizică, absolvind-o în 1971, paralel a mai terminat o a doua profesie de asistentă medicală pe lîngă Universitate. Toți cei cinci ani de facultate a activat ca președinte al sindicatului de facultate și totodată a fost membră a școlii de șah din republică, avînd categoria I, luînd parte la toate competițiile din republică și din unele republici din fosta URSS. Ultimii 5 ani de activitate a fost în postul de director adjunct al școlii medii din satul Parcani, Soroca.

Luni

În perioada de vară, sunt matinală, îmi asum să fac mai mult efort, ca randamentul zilnic să fie mai mare. Pregătesc micul dejun, paralel ascult știrile, iar pentru antrenarea memoriei dezleg integrame și anagrame, pentru acumularea bagajului de cuvinte noi. Sunt puțin năcăjită că nepoțica mică are bronșită, face și pauză de la ore, ne străduim să compensăm cele scăpate și să învingem boala. Mă bucură faptul că are voință nepoțica și studiază limba engleză pe calculator.

Marți

Mă simt foarte bine cînd este răcoare, și așa cum afara a plouat am primit o energie pozitivă, chiar și pentru a pregăti niște bucate aparte – ardei împluți pur moldovenești, cu carne, orez, unt și toate verdețurile. Pe parcurs, paralel am audiat și vizionat în reluare emisiunea de senzație a Lorenei Bogza cu invitatul Igor Dodon. Ce să spun, cum spun cei de peste ocean, „fără comentariu”! Foarte senzațional este și „divorțul secolului” comentat la TVRomania dintre A. Jolie și Br. Pitt! Dragostea lor pentru cei șase copii, trei biologici și trei adoptivi este de apreciat!

Miercuri

Ziua de 21 septembrie, mare sărbătoare la creștini. La Catedrala Metropolitană are loc slujba de Sf. Maria Mică. La această dată este născută și nepoțica mai mare Tina-Maria, care astăzi împlinește 12 ani, la care îi urăm multa sănătate și Domnul să o aibă in pază. La ora 8.30 pe canalul TV se transmite în direct slujba din Soborul Maicii Domnului, am urmărit-o cu toată atenția o oră și jumătate, cu toate gîndurile bune pentru copii, nepoți, rude, pentru poporul romăn, care a fost o slujbă de pace! Se prăznuiește ziua de 21 septembrie - Ziua Păcii, cum citește preotul în biserică. Mi-a revenit în memorie slujbele petrecute la biserica din sat unde mama mea Domnica și tata Dumitru cîntau pe voci diferite în corul bisericii. A fost ceva de vis!

Joi

Încep ziua cu micul dejun pentru nepoțică. Rămîn în fața ecranului, ascultînd la TV Romania emisiunea „Ieri, azi, mîine”, unde a fost invitată cîntăreața Maria Voica cu vocea ei superbă și cu o ținută fizică de invidiat! Mi-a insuflat în plus o poftă de viață! Am urmărit în continuare știrile la TVR, lupta parlamentarilor cu corupția din România, de unde trebuie să-i urmăm! Am fost impresionată de faptul că tot pe 21 septembrie a căzut prima zăpada în Hargita, un peisaj plin cu flori înflorite acoperite de prima ninsoare. După asta am ieșit la o plimbare în oraș la oficiul Poștei Centrale. Am revenit peste doua ore, îmi place lupta dintre candidații la președinție!

Vineri

O zi de toamnă frumoasă, privesc prin geam cum cad frunzele de pe copaci, plutesc în aer, și mă gîndesc cît de frumoasă și de bogată în vii și livezi este Moldova, uitîndu-mă la tava de pe masă plină cu toate fructele - merele roșii și verzi și legumele culese - ardei, roșii strînse de pe cîmpurile cu cel mai bogat pămînt în humus în Europa. La fel am stricat cîteva nuci aduse din grădina de la țară și m-am gîndit că și nucile din Basarabia după statistică sunt apreciate ca cele mai bune și mai ecologice din toata lumea. În același timp, priveam și știrile de la televizor. La orele 9 și 15 minute am format numărul vărului meu bun Sclearuc ca să-i urez, cu anii împliniți la această dată, multa sănătate, bucurii multe de la nepoți, că a știut să transmită prin ereditate specialitatea de profesie, fiind de 45 de ani un inginer în domeniul calculatoarelor, un excelent profesionist de pe lîngă Instituția de Stat „Moldtranselectrica”.

XS
SM
MD
LG