Linkuri accesibilitate

GOTR a făcut vineri noi aplicații militare în Transnistria în care a simulat combaterea unui atac terorist 


Ministerul moldovean al apărării spune că aceste acțiuni contravin principiului dreptului internațional, sînt ilegale şi inadmisibile pe teritoriul R. Moldova.

60 de militari au parcurs 150 km cu 15 unități de tehnică blindată și au respins un presupus atac asupra depozitului de muniții rusești de la Colbasna.

Potrivit unui comunicat al districtului vestic al armatei ruse, militarii au simulat și stingerea unui incendiu după o presupusă detonare a munițiilor.

În ultimele luni în regiunea transnistreană au avut loc zeci de aplicații militare cu participarea militarilor ruși și transnistreni.

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a declarat vineri la o conferință de presă la Moscova că aplicațiile militare din Transnistria au menirea de a apăra regiunea de extremiști.

Șevciuk a spus că „nu există niciun fel de planuri de a ne ataca vecinii – Ucraina sau Moldova, așa cum scrie presa, este o informație eronată”.

Liderul de la Tiraspol a mai spus că în regiunea transnistreană „pregătirile militare vor continua până în momentul în care vor fi adoptate decizii politice care vor asigura securitatea Transnistriei pe termen lung”.

Ministerul apărării de la Chișinău a condamnat organizarea şi desfășurarea așa-numitelor exerciții „antitero” din regiunea transnistreană, precum şi participarea la acestea a reprezentanților Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria.

Poziția ministerului moldovean a fost adusă la cunoștința autorităţilor ruseşti de către şeful Direcției generale politici de apărare şi planificare a apărării, colonelul Alexandru Harea, informează agenţia Moldpres.

Ministerul moldovean al apărării mai spune că aceste acțiuni contravin principiului dreptului internațional, sînt ilegale şi inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova.

Autoritățile de la Chişinău insistă în continuare asupra retragerii trupelor ruse din Republica Moldova și înlocuirea misiunii de pacificare cu una civilă cu mandat internațional.

Previous Next

XS
SM
MD
LG