Linkuri accesibilitate

Alegeri 2016. Cronică electorală (8). Igor Dodon și cele 500.000 de semnături


Interviu cu Valeriu Vasilică, directorul agenției IPN (InfoPrimNeo).

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:26 0:00
Link direct

Europa Liberă: Candidatul Partidului Socialiştilor Igor Dodon a depus la CEC semnăturile pentru înregistrarea în cursa electorală. El a spus că a reuşit să colecteze în trei săptămâni mai mult de 500.000 de semnături. Cât de real vi se pare acest lucru, din moment ce alţi candidaţi s-au plâns că şi cota de 15.000 de semnături ar fi prea mare şi că este imposibil să le colecteze?

Valeriu Vasilică: „Poate că ar trebui să felicităm, din punctul meu de vedere, Partidul Socialiştilor pentru un truc foarte puternic electoral. Dar ar trebui să ne îngrijorăm, să ne mâhnim foarte tare pentru că această cifră a deranjat mai multe lucruri în această societate. Mă refer la faptul că dintr-o eroare legislativă, cred, dacă nu ar putea fi vorba şi de o rea-credinţă, oamenii au voie să voteze într-o singură listă. În condiţiile în care un partid a monopolizat 500.000 de semnături, mă întreb ce rămâne pentru ceilalţi candidaţi, ce rămâne pentru candidaţii independenţi? Eu cred că este un lucru tot atât de prost ca şi acel pe care l-a făcut în prima zi sau în primele zile Partidul Democrat: s-a grăbit să câştige o competiţie de care, de fapt, nu era mare nevoie, dacă vrem să ne gândim la calitatea procesului electoral.”

Europa Liberă: Recent a depus semnăturile pentru înregistrare în cursa electorală şi candidata PAS, Maia Sandu, după ce candidatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a fost deja înregistrat. Vorbind despre ideea candidatului comun, mai este timp să renunţe unul dintre ei în favoarea altuia?

Valeriu Vasilică: „Teoretic este posibil, pentru că aceste două partide zic că totul se va decide pe data de 30 septembrie, atunci când vor fi date publicităţii rezultatele unui sau unor sondaje, cine din cei doi lideri de partid este mai aproape de alegători, în cine alegătorul are mai multă încredere. Dar eu mă tem că, atunci când ajungem la 30 septembrie sau la 1 octombrie, lucrurile pe această parte a electoratului se vor deranja mai mult decât ar fi trebuit, pentru că e vorba de nişte altercaţii care apar între cele două partide şi cei doi lideri. Deşi ei încearcă să păstreze o mină inocentă, mai corectă, lumea pregătită înţelege că lucrurile nu stau foarte bine. Şi aceste semne sunt, iarăşi, foarte îngrijorătoare pentru o anumită categorie de alegători. Pentru că, după ce s-o fi certat cele două partide sau unii vor rămâne cu impresia aceasta, și chiar dacă se va retrage unul dintre candidaţi, oricum aceste două partide au, într-un fel, în percepţia mea, electorat diferit. Dacă se retrage Andrei Năstase, s-ar putea ca alegătorii domniei sale să voteze pentru Maia Sandu. Nu ştiu, dacă se retrage Maia Sandu, electoratul acesteia va vota în mod obligatoriu pentru Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr sau pentru Andrei Năstase. Aceasta este percepţia mea.”

Europa Liberă: Chiar şi ideea sondajelor, în rezultatul cărora ar urma să fie desemnat acel candidat, se pare că nu mai este la fel de agreată de ambii, aşa cum era la început.

Valeriu Vasilică: „Exact. Şi de aceea cred că putem vorbi despre încă o îngrijorare mare, dacă ne referim la calitatea procesului electoral.”

Europa Liberă: Cu titlul de ştire, azi a apărut un apel al lui Iurie Leancă, candidat PPEM, care a cerut CEC să le permită celor din diasporă să voteze cu actele expirate. A existat recent şi un apel al mai multor cetăţeni moldoveni din diasporă anume vizând acest lucru, ca să poată, ca la alegerile anterioare, vota cu acte expirate. Se vorbea, de asemenea, despre numărul secţiilor de votare deschise în străinătate. Rămân cumva în aer aceste întrebări? Cine trebuie să răspundă la aceste îngrijorări?

Valeriu Vasilică: „Eu cred că trenul s-a dus. Cei care au avut de rezolvat aceste probleme şi nu le-au rezolvat fie din neatenţie, fie din bună sau rea-voinţă, nu le-au rezolvat şi regulile jocului în timpul jocului nu se modifică. S-ar putea să existe şi un anumit interes pentru nemodificarea acestor reguli. Ceea ce fac partidele acum, își fac datoria electorală, să le declare oamenilor din diasporă că: „Uite, noi am avut grijă de voi, dar cineva nu a putut să aibă grijă”. Eu nu ştiu dacă lucruri de acestea se rezolvă, până la urmă, în câteva săptămâni până la alegeri.”

Europa Liberă: Cât de mare este miza pentru votul din străinătate, în general?

Valeriu Vasilică: „Eu mă tem că nu este foarte mare, aşa cum nu e mare nici pentru votul din interior. Pentru că noi am făcut acum un ciclu de dezbateri, săptămâna aceasta, cineva dintre reprezentanţii partidelor implicate în activităţile electorale rămâne optimist că lumea va ieşi la votare, dar cei mai mulţi, şi argumentele pe care le aduc cei mai mulţi, e că lumea este decepţionată, lumea nu vrea să audă de nimeni din această clasă politică, aproape de niciun candidat. Și este pericol ca lumea să nu prea iasă la votare.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG