Linkuri accesibilitate

Senatorul român Gabriel Oprea, bănuit de omor din culpă în cazul Bogdan Gigină, a anunțat că va demisiona


Joi seară la București, protestatarii împotriva protejării lui Oprea de către Senat au blocat pentru scurtă vreme circulația în centrul capitalei române

Gabriel Oprea, care a fost ministru de interne a explicat într-o postare pe Facebook că nu dorește să se ascundă „în spatele niciunei imunități” și că la fel ca familia polițistului Bogdan Ginină, în legătură cu al cărui deces este bănuit de omor din culpă, dorește adevărul despre acel accident.

În postarea sa, Oprea spune că există opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluării votului din Senat asupra ridicării imunității sale parlamentare.

Fostul ministru ceruse Senatului să repete votul prin care acesta a refuzat să-i ridice imunitatea.

După ce joi seară mii de oameni au demonstrat la București și în alte orașe împotriva votului din Senat, Oprea a publicat vineri o scrisoare către președintele camerei superioare Călin Popescu Tăriceanu, în care spune că nu fuge de justiție, și vrea ca votul din Senat să fie repetat.

Nu e limpede dacă legea română și regulamentele legislativului de la București permit acest lucru.

Procurorii spun că Oprea s-ar face vinovat de moartea polițistului Bogdan Gigină, care a căzut cu motocicleta într-o groapă din carosabil în toamna lui 2015, în timp ce deschidea drumul prin București unei coloane oficiale care escorta mașina în care se afla ministrul.

Oprea se consideră nevinovat, susținând că ar fi victima unor răzbunări politice.

Joi seară la București, protestatarii împotriva protejării lui Oprea de către Senat au blocat pentru scurtă vreme circulația în centrul capitalei române, strigând lângă Parlament „Corupția ucide!” și „Rușine!”.

Vineri, au circulatpe rețelele sociale chemări la repetarea protestului în Piața Universității din capitala României.

Votul Senatului de la București a fost criticat de președintele Klaus Iohannis și de ambasadorul american în România Hans Klemm, care a spus că nimeni nu ar trebui să fie deasupra legii.

Politigraf

XS
SM
MD
LG