Linkuri accesibilitate

Chișinăul cere eliminarea definitivă a barierelor tarifare impuse de Rusia şi a listelor de „privilegiaţi”


Propunerile Chişinăului în foaia de parcurs pentru relansarea relațiilor comerciale dintre R. Moldova și Rusia presupun eliminarea definitivă a barierelor tarifare din faţa importurilor moldoveneşti, precum şi a listelor de „privilegiaţi”. Precizarea aparţine ministrului moldovean al economiei, Octavian Calmâc. Într-un interviu cu Moldova 1 şi Radio Europa Liberă, acesta a spus că solicitarea Chişinăului este ca lista de exportatori moldoveni admişi în mod selectiv şi pe criterii neclare pe piaţa rusă trebuie să fie înlocuită cu o listă de criterii de calitate justificate din punctul de vedere al comerţului internațional.

Octavian Calmâc a mai spus că speră să se ajungă la un acord cu partea rusă deja în cadrul vizitei la Chişinău a vice-premierului rus, Dmitri Rogozin, programată pentru începutul lunii octombrie.

Federaţia Rusă aplică embargouri în raport cu produsele agro-alimentare moldoveneşti începând cu 2013, urmare a intenţiei Chişinăului de a semna Acordul de Asociere cu UE, iar printre condiţiile de anulare a acestora figurează activizarea Republicii Moldova în CSI şi implicarea Comisiei Europene în discuţiile comerciale moldo-ruse.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG