Linkuri accesibilitate

Rusia va trimite un portavion în largul coastelor siriene


Nu este clar când protavionul va ajunge acolo, dar mediile rusești informează că misiunea este planificată pentru această toamnă.

http://www.europalibera.org/a/28005269.html

http://www.europalibera.org/a/28005160.html

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a declarat că portavionul „Amiralul Kuznețov”, singurul portavion al flotei ruse, va fi trimis în largul coastelor siriene unde se află deja mai multe vase militare rusești.

Nu este clar când va ajunge acolo, dar mediile rusești informează că misiunea este planificată pentru această toamnă.

Șoigu a mai declarat că flota rusească în estul Mării Mediterane se va ridica „la cel puțin șase vase de luptă și trei sau patru vase de alimentare”.

„Amiralul Kuznețov” este singurul portavion rusesc și poate avea un echipaj de până la 2.000 de membri, plus helicoptere și avioane de luptă.

Portavionul a mai fost în largul coastelor siriene, în 2012, când a avut 9 avioane de luptă la bord.

Anunțul ministrului Șoigu vine într-un moment foarte dificil al relațiilor ruso-americane, după ce pe 19 septembrie un convoi umanitar a fost bombardat în regiunea Alep din Siria.

Atacul a dus imediat la suspendarea armistițiului negociat cu dificultate la începutul lunii de Statele Unite și Rusia, și la un schimb extrem de dur de replici între ministrul de externe rus Serghei Lavrov și omologul său american John Kerry,la Națiunile Unite.

Un duel verbal de o intensitate care a reamintit imediat de tonul dezbaterilor din perioada Războiului Rece.

Statele Unite că Rusia este de vină pentru atacul asupra convoiului umanitar, acuzație respinsă de Moscova, care spune la rândul ei că ar avea dovezi că în zona atacului s-ar fi aflat drone americane.

Secretarul de stat american John Kerry a propus miercuri în Consiliul de Securitate ONU instituirea de zone sigure în Siria, cu spațiu aerian protejat.

Rusia a anunțat pe de altă parte că nu va mai accepta nici un acord unilateral de încetare a foculu, Și a pus din nou cea mai mare parte a vinei pe umerii Statelor Unite care nu ar vrea să diferențieze între grupările de opoziție, dintre care unele sînt acuzate că au legături cu grupări teroriste.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG