Linkuri accesibilitate

Dmitri Rogozin din nou la Chișinău și Tiraspol în octombrie - o vizită încă neconfirmată


Experții spun că posibila vizită ar putea avea conotații electorale.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin va face o vizită la Chișinău și Tiraspol în zilele de 4 și 5 octombrie, a anunţat ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin. Potrivit lacestuia, Dmitri Rogozin şi omologul său moldovean Octavian Calmâc ar urma să discute probleme legate de relațiile comerciale bilaterale. La summitul CSI care a avut loc nu cu mult timp în urmă la Bișkek, președintele rus Vladimir Putin a avertizat Chișinăul că aceste probleme nu mai pot fi rezolvate strict prin discuții bilaterale, din moment ce Republica Moldova a semnat acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, despre care Moscova spune că e opus în puncte esențiale acordului de liber schimb din cadrul CSI.

Ministerul de Externe de la Chişinău nu a confirmat deocamdată vizita lui Rogozin.

Ministerul moldovean de externe a afirmat într-o notă la solicitarea postului de radio Europa Liberă că „declaraţiile ambasadorului rus Farit Muhametşin sunt bazate pe informaţii prealabile neconfirmate prin documente”.

Ambasadorul Rusiei în Moldova a anunţat marţi că vicepremierul rus Dmitri Rogozin ar urma să se afle la Chişinău şi Tiraspol la începutul lunii octombrie.

Diplomatul rus a precizat că programul lui Rogozin nu este încă finalizat, dar a spus că vicepremierul rus şi omologul său moldovean, Octavian Calmâc, ar urma să definitiveze un plan de acţiuni pentru normalizarea relaţiilor economice şi comerciale bilaterale.

Elaborarea acestui document a fost convenită în cadrului vizitei din iulie la Chișinpu a lui Rogozin, iar de atunci părţile ar fi urmat să avanseze propuneri. Deocamdată nu se ştie exact ce anume se conţine în acest plan de acţiuni.

Potrivit Ministerului Economiei, propunerile Chişinăului şi ale Moscovei urmau a fi discutate la finele lunii august, dar runda de consultări a fost amânată la solicitarea Moscovei. Ministerul Economiei nu ne-a dat prea multe detalii nici astăzi, când i le-am solicitat, dar ne-a comunicat că documentul vizează „domenii importante”, inclusiv „eliminarea barierelor în calea comerțului”.

Mai multe dintre propunerile Moscovei, apărute anterior în presa, sugerau că partea rusă nu oferă perspective foarte clare pentru revenirea produselor agro-alimentare moldovenești pe piaţa rusă, dar ar vrea, în schimb, ca Chişinăul să-şi aprofundeze relaţiile în candrul CSI. Moscova ar insista, la fel, pe nişte condiţii care ar fi în contradicție cu Acordul de Asociere dintre UE şi Moldova, şi care ar trebui coordonate cu Bruxelles-ul.

Recent, şi preşedintele rus Vladimir Putin a atenţionat Chişinăul că problemele din relațiile comerciale bilaterale nu mai pot fi rezolvate direct între Chișinău și Moscova. „Moldova a semnat acordul cu Uniunea Europeană, acum trebuie să implicăm și Comisia Europeană, dar sper să găsim o soluție comună”, i-a spus Putin premierului moldovean Pavel Filip la recentul summit CSI de la Bişkek.

Mai mulţi analişti observă că anunțata vizită a lui Rogozin în Republica Moldova coincide cu campania electorală pentru alegerea unui nou lider al administrației separatiste de la Tiraspol, dar și cu campania pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, ceea ce li se pare observatorilor să nu fie un lucru întâmplător.

Previous Next

XS
SM
MD
LG