Linkuri accesibilitate

Alegeri 2016. Cronică electorală (6). Elevii și studenții cu drept de vot


Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu Cristian Jardan, directorul portalului de știri Unimedia

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct

Europa Liberă: Una din știrile de pe banda electorală vizează elevii și studenții cu drept de vot.

Cristian Jardan: „Noi am hotărât să împărțim cumva știrile, în știri politice, adică declarații, acuzații și cele utile. Noi am urmărit mult subiectul numărului exagerat de mare al alegătorilor prezentat de CEC, tot ce ține de partea statistică sau utilitară, despre oameni, cum pot vota, din străinătate, din Moldova.”

Europa Liberă: Le explicați prin intermediul acestei știri, elevilor și studenților cum pot proceda dacă în ziua votului nu sunt acolo unde au viza de reședință?

Cristian Jardan: „Da, exact. Mai ales că este o situație care se repetă de la alegeri la alegeri, când studenții nu știu, nu cunosc. Apar probleme în cămin, apare întrebarea- unde votăm. E o chestie care ar trebui să ducă la cunoașterea mai bună și la evitarea unor astfel de probleme.”

Europa Liberă: Vorbeați de declarațiile politicienilor, cum se manifestă cei care își doresc să intre în cursa pentru alegerile prezidențiale, care au primit legitimația de candidat sau încă nu?

Cristian Jardan: „Este o campanie electorală super Facebook-izată, aș spune eu. Majoritatea candidaților comunică în primul rând pe Facebook și apoi prin comunicate, cum se întâmpla la alte alegeri, sau prin conferințe de presă, care sunt mult mai rare decât au fost.”

Europa Liberă: De la o postare pe Facebook pornește știrea despre Maia Sandu, care ia în dezbatere politica de cadre a actualei guvernări.

Cristian Jardan: „Da, Maia Sandu vine de multe ori cu chestii interesante pentru public, inclusiv această postare de astăzi, legată de domnul Copaci. Cred că a fost o surpriză pentru toți momentul în care a fost desemnat șeful Cancelariei de Stat. Și acum, iată că mai aflăm anumite detalii noi, iar asta face parte din jocul politic, cu siguranță. Dar, din fericire pentru public, mai aflăm anumite lucruri care nu sunt atât de deschise. Din păcate nu avem încă reacția domnului Copaci, dar, cu siguranță, în momentul în care va apărea sau îl vom găsi, o vom distribui.”

Europa Liberă: Tot din blocul politic electoral este știrea despre Mihai Ghimpu, care se declară singurul candidat unionist.

Cristian Jardan: „A fost o știre care am insistat să apară, pentru că jocul acesta unionist îmi pare foarte interesant. Avem cel puțin trei candidați care se declară unioniști, iar acum, Mihai Ghimpu se declară unicul candidat unionist, și în plus, adresează scrisoarea tinerilor, deși sunt și unioniști mai puțin tineri. Din păcate, acest subiect al unionismului care este utilizat în această campanie, îmi pare destul de prost și care ar dăuna mișcării unioniste. Dar iată că apar astfel de postări, lungi, interminabile.”

Europa Liberă: Vi se pare că lipsesc argumentele relevante?

Cristian Jardan: „Nu e vorba de relevanță, e vorba de utilizarea sentimentelor patriotice ale unui segment destul de important al populației într-o formă care îmi pare deplasată sau cel puțin neconsecventă în cazul lui Mihai Ghimpu. Deși cunoaștem biografia sa de luptător pentru valorile naționale, a avut în ultimii ani mai multe ieșiri în care cumva se distanța de curentul acesta unionist, e un pic necorect.”

Europa Liberă: Observați dumneavoastră, cum evoluează de la o zi la alta declarațiile celor care pretind la funcția de președinte?

Cristian Jardan: „Cum spuneam, e o campanie poate mai interesantă pe Facebook, cel puțin noi, din redacție, așa vedem. Din ceea ce avem până acum, e o campanie obișnuită, în care nu lipsesc atacurile la persoană. Am avut ieri exemplul lui Igor Dodon, în care cel puțin trei candidați au ținut neapărat să-l pomenească în postările lor de pe Facebook și în acuzațiile lor. Din punctul meu de vedere e o campanie obișnuită, atât doar că a trecut în online. Cred eu că va fi în continuare interesantă, dar interesantă va fi mai multe pentru jurnaliștii decât pentru alegători.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG