Linkuri accesibilitate

A început judecarea apelului lui Vlad Filat


(Foto: IPN)
(Foto: IPN)

Fostul premier a contestat la Curtea de Apel condamnarea sa la 9 ani de închisoare

Curtea de Apel urma să examineze astăzi apelul lui Filat împotriva condamnării la închisoare de prima instanță. Ședința însă n-a mai avut loc, întrucât, spun avocații, mai mulți apelanți nu s-au prezentat. La Curtea de Apel au ajuns și mai mulți susținători ai lui Vlad Filat, care au cerut ca ședințele de judecată să se desfășoare cu ușile deschise.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa spune că ședința de astăzi s-a amânat pentru data de 27 septembrie, atunci când sunt așteptați și cei șase apelanți, care n-au ajuns astăzi:

„Numele acestor apelanți nu pot să-l divulg. Este vorba despre persoane interesate în acest proces, care la fel ca și noi au citit sentința Judecătoriei Buiucani și s-au convins că este o sentință ilegală, și evident că aceste persoane au considerat să facă cerere de apel.”

Pentru următoarele ședințe, a mai spus avocatul, vor fi invitați martorii care n-au fost acceptați de Judecătoria Buiucani. Igor Popa a specificat că va fi chemat în mod repetat Ilan Shor, dar și persoane noi, cum ar fi Veaceslav Platon și alte persoane din străinătate:

Igor Popa: „Vor fi invitați și martori din afara țării, în special din Federația Rusă, care sunt importanți pe acest dosar. Sunt niște persoane dubioase care, conform informațiilor noastre, sunt niște foști angajați ai unei bănci din Rusia - VTB 24. Acești martori urmează să dea explicații cum se face că numele lor figurează în acest dosar, se pun anumite sume la baza învinuirii, dar fără ca aceste persoane să fie audiate până astăzi.”

Anterior, apărarea solicitase Judecătoriei Buiucani să audieze 30 de martori, dar magistrații au aprobat atunci 14 dintre ei.

Comentând condițiile de detenție, Igor Popa a declarat că a fost depusă deja o plângere la CEDO cu privire la acest subiect.

Pe 27 septembrie, avocatul a anunțat că va cere în mod repetat ca ședințele de judecată să se desfășoare cu ușile deschise, apel la care s-a alăturat astăzi și un grup de susținători ai lui Vlad Filat, printre care și deputatul PLDM Tudor Deliu:

„Ieri am adresat o cerere către completul de judecată cu rugămintea ca ședințele să fie publice, dar cu părere de rău aceasta nu a fost astăzi examinată pentru că nu s-au prezentat unele din părți. Noi insistăm ca cetățenii să cunoască ce se discută în ședințele de judecată, altfel noi considerăm că acesta este un proces politic.”

Curtea de Apel urmează să se pronunțe cu privire la decizia de condamnare a lui Vlad Filat la nouă ani de închisoare, după ce sentința a fost contestată atât de apărare cât și de procuror. Adriana Bețișor a declarat anterior că pedeapsa ar fi prea mică, în timp ce avocatul califica drept motivată „politic” decizia instanței.

Vlad Filat a fost lipsit de imunitatea parlamentară și arestat în urma cu un an, în octombrie 2015, în baza autodenunțului semnat de Ilan Shor, cercetat în prezent într-un dosar privind fraude de proporții la Banca de Economii.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG