Linkuri accesibilitate

Cei mai mulți dintre concurenții pentru fotoliul de șef al statului s-au lansat în cursa electorală cu buzunarele goale (Anticorupție.md)


Marea majoritate a moldovenilor mint atunci cînd sînt abordaţi de cei ce realizează sondaje, și mint nu pentru că ar fi mincinoşi de felul lor, ci din instinct de conservare (Tribuna.md)

Cine şi cum camuflează agitaţia electorală, se întitulează un articol de pe pagina online a „Ziarului de Gardă”. Jurnaliştii pornesc de la premise legală că, oficial, Campania electorală începe abia în 29 septembrie, ceea ce înseamnă că până atunci pretendenţii la funcţia de şef de stat nu au drept legal la agitaţie electorală. În realitate, însă, majoritatea lor camoflează agitaţia sun forma unor campanii de informare despre avantajele integrării europene sau conferinţe, dezbateri etc. Exemplul cel mai la îndemână este cel al liderului democrat, Marian Lupu, partidul căruia s-a lansat în două campanii de anvergură, în timpul cărora liderii democraţi, inclusiv prezidenţiabilul, merg în toate raioanele pentru a populariza beneficiile integrării europene. De cealaltă parte, CEC-ul spune că dacă activităţile respective sunt desfăşurate de pe poziţii de lider de partid, autoritatea electorală nu are cum să intervină.

Cei mai mulți dintre concurenții pentru fotoliul de șef al statului s-au lansat în cursa electorală cu buzunarele goale, scrie Anticorupţie.md cu referire la primele rapoarte financiare prezentate de candidați. Rapoarte din care rezultă că cele mai mari donații și cheltuieli le-a avut Marian Lupu, candidatul propus de Partidul Democrat – 90.000 de lei pentru colectarea, în timp record, a semnăturilor pentru înregistrarea lui Lupu. Cei mai mulți din acești bani au fost achitați, m ai scrie publicaţia, pentru combustibil procurat de la Petrom-Moldova, companie care i-a aparținut prim-vicepreședintelui PD, Vlad Plahotniuc. Iurie Leancă, candidatul Partidului Popular European din Moldova, a cheltuit deocamdată 2.565 de lei pentru materiale promoționale. Grupul de inițiativă pentru înregistrarea lui Andrei Năstase, candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, raportează că a cheltuit doar 400 de lei din 650 de lei care au fost transferați pe contul grupului. Restul candidaților nu indică niciun fel de cheltuieli pentru colectarea celor 15.000 de semnături necesare pentru înregistrare.

Igor Volniţchi publică în Tribuna.md un editorial întitulat „Moldovenii şi sondajele”. „Sînt genul de om care priveşte cu mari rezerve sondajele”, declară de la bun început autorul. El îşi explică teza prin faptul că „marea majoritate a moldovenilor mint atunci cînd sînt abordaţi de cei ce realizează sondaje. Şi mint nu pentru că ar fi mincinoşi de felul lor, ci din instinct de conservare”. Volniţchi crede că minciuna este percepută de moldoveni în această situaţie ca unica modalitate de a scăpa de furia şi răzbunarea politicienilor, a factorilor de decizie. Autorul mai spune că a abordat subiectul pentru că pe măsură ce se vor apropia alegerile, vor fi tot mai multe sondaje. “E important să luăm în calcul rezultatele lor, dar şi mai important este să nu ne îmbătăm cu apă chioară şi să înţelegem că în fiecare sondaj este „un mare procent de frică”, iar acesta poate fi determinant pentru calitatea şi credibilitatea respectivei cercetări sociologice”.

Președintele Nicolae Timofti a procedat corect că nu a mers la Bișkek, la summitul jubiliar al CSI, scrie Nicolae Negru într-un editorial din „Ziarul Naţional”. Explicaţia sa e că vorbim despre o întâlnire simbolică, sentimentală, fără vreo semnificație practică, decât aceea de a face un schimb de opinii asupra viitorului unei organizații fără viitor, care există doar formal, fără vreun rol economic sau comercial important, ca substitut al URSS pentru rușii cu pretenții mesianice și ca o platformă de „divorț civilizat” pentru fostele republici sovietice „surori”. Editorialul întitulat „Iluziile lui Pavel Filip” găseşte o singură justificare pentru prezenţa premierului la forumul renegat de preşedinte. Doar întâlnirea bilaterală cu Putin mai poate justifica întrucâtva prezența premierului Filip la summit, scrie el. Declarațiile președintelui rus de după summit i se par folositoare analistului mai cu seamă pentru cei care mai păstraseră niște iluzii provocate de vizita de astă-vară la Chișinău a vicepremierului rus Dmitri Rogozin privitor la posibilitatea ridicării interdicției de acces a vinurilor, fructelor, legumelor și conservelor moldovenești pe piața Rusiei. „Moscova nu va renunța la embargou, decât după ce Chișinăul și Bruxelles-ul vor accepta să se așeze cu ea la masa negocierilor pentru a revizui acordul privind comerțul liber, aprofundat și cuprinzător între UE și Republica Moldova”, conchide Nicolae Negru din spusele lui Putin.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG