Linkuri accesibilitate

Observatori internaționali au criticat alegerile din Rusia


La o secție de votare din Moscova
La o secție de votare din Moscova

Președintele Vladimir Putin, fondatorul partidului învingător, a spus că alegătorii au dat puterii un cec în alb

Vladimir Putin și-a consolidat supremația politică în Rusia odată cu victoria confortabilă a partidului său Rusia Unită la alegerile de duminică, creându-și condiții pentru a candida la un nou mandat de președinte, care ar fi al patrulea. Observatorii internaționali au apreciat o mai mare transparență față de scrutinele anterioare, dar au reiterat și critici mai vechi.

Șeful misiunii de monitorizare a alegerilor parlamentare de la 18 septembrie, din Rusia, a spus că scrutinul a fost marcat de numeroase neajunsuri, inclusiv restricții juridice, control de stat asupra presei, îngrădirea activismului civic și altele, dar în general a fost mai transparent decât alegerile trecute.

Ilkka Kanerva și Marietta Tidei
Ilkka Kanerva și Marietta Tidei

„Transparența mai bună și încrederea mai mare în administrația electorală sunt pași importanți, deși restricțiile de natură juridică asupra drepturilor fundamentale rămân o problemă”, a spus Ilkka Kanerva la Moscova, luni.

Iar Marietta Tidei, șefa delegației Adunării Parlamentare OSCE, a spus că Ella Pamfilova, președinta CEC, a inspirat încredere că „alegerile pot fi conduse bine”.

Rezultatele preliminare ale alegerilor rusești arată că Rusia Unită va obține 343 de locuri din cele 450 ale camerei inferioare a parlamentului rus, adică mai mult decât cele două treimi de care are nevoie pentru modificarea constituției. Aproape toate celelalte locuri au fost câștigate de trei partide care au fost și în Duma veche și care votează întocmai ca și Rusia Unită.

Într-o primă reacție, președintele Vladimir Putin, fondatorul partidului învingător, a spus că alegătorii au dat puterii un cec în alb.

Putin a spus că în politica internă trebuie ascultate toate forțele politice, inclusiv cele care nu intră în parlament, și că ar fi bine ca în Rusia să se dezvolte un sistem multipartinic și să fie sprijinită societatea civilă, inclusiv „organizațiile neguvernamentale patriotice”.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că victoria confortabilă a partidului de guvernământ Rusia Unită reprezintă un vot de încredere în președintele Vladimir Putin. „Este evident că majoritatea covârșitoare a alegătorilor și-au exprimat de fapt sprijinul pentru președinte. Încă o dată, președintele a obținut un vot de încredere impresionant din partea poporului”, a spus Peskov la o teleconferință de presă. El nu a răspuns însă la întrebarea dacă Putin, fondatorul Rusiei Unite, va încerca să obțină un nou mandat în 2018.

Opoziția liberală rusească nu a reușit să obțină locuri în noua Dumă de Stat – nici Iabloko, nici partidul Parnas al fostului premier Mihail Kasianov și al lui Boris Nemțov, criticul Kremlinului asasinat în februarie 2015.

Kasianov s-a declarat luni dezamăgit mai ales de participarea redusă la vot, în special la Moscova și St. Petersburg, unde nu s-au prezentat la urne nici 30% din alegători. „Rușii lasă să le scape ultima șansă de a schimba autoritățile în mod democratic”, a spus politicianul de opoziție.

Mihail Kasianov
Mihail Kasianov

Dmitri Gudkov, singurul deputat din vechea Dumă care a susținut unele cauze ale opoziției, și-a pierdut locul, dând vina tot pe participarea redusă. „Nu te poți alege singur în Dumă dacă oamenii nu cred în alegeri”, a scris el pe Facebook.

Pentru prima oară, la alegerile pentru Dumă au votat și cetățenii din Crimeea anexată de Rusia în 2014, într-un scrutin condamnat de Ucraina.

În unele regiuni rusești au fost aleși tot duminică și lideri regionali. În Cecenia, autoritarul Ramzan Kadîrov a trecut prin primul său test electoral, obținând potrivit rezultatelor parțiale peste 98% din voturi. Apărătorii drepturilor omului au spus că în Cecenia campania electorală a fost complet neregulamentară, orice glasuri critice fiind înăbușite din start.

XS
SM
MD
LG