Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Gazeta Basarabiei”


Invitatul de astăzi este Dorin Duşciac

„Ediția din luna septembrie a ziarului migranților moldoveni „Gazeta Basarabiei” prezintă cititorilor săi o serie de materiale referitoare la desfășurarea Zilelor Diasporei, 2016. În anul curent, Zilele Diasporei au găzduit două mari evenimente la nivel naţional precum ediţia a VII-a a Congresului Diasporei, ediţia a II-a a Diaspora Business Forum, dar şi peste 50 de activităţi la nivel local în 34 de unităţi din Republica Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00
Link direct

În editorialul intitulat „Votul în Diaspora: nu ne limitaţi drepturile constituţionale!”, subsemnatul trage semnalul de alarmă: prevederile introduse recent în Codul Electoral ar putea genera mai multe bariere în calea participării membrilor diasporei la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Astfel, în virtutea legilor actuale, cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare nu pot participa la procesul de colectare a semnăturilor în susținerea vreunui candidat la funcția de Președinte. În plus, în ultimul timp, se vehiculează ideea că în alegerile din acest an, spre deosebire de legislativele de la 2009 încoace, în diaspora nu va fi permis votul în baza pașapoartelor expirate. „Dacă vor primi refuz în privinţa exercitării dreptului de vot, pentru mulţi dintre ei asta va fi ultima dată când vor merge la vot. Şi Republica Moldova nu va face decât să-şi piardă, de data aceasta definitiv, câteva zeci de mii de cetăţeni”, conchide autorul editorialului.

Pe pagina doi a Gazetei, prezentăm un amplu material despre „Şcoala Sustenabilităţii” – un proiect care face parte din Programul de Granturi Diaspora Engagement Hub, și care a fost implementat în comuna Răzeni, raionul Ialoveni, în perioada 16-18 august, anul curent. Pe parcursul celor trei zile, participanţii au avut parte de cursuri oferite de personalităţi notorii, originare din Republica Moldova, care au reuşit să pună pe roate o afacere sau un proiect social de succes. Proiectul a fost organizat de către comunitatea Noroc Olanda, în colaborare cu Asociaţia pentru Integrarea Migranţilor (Franţa), Casa Mare (Estonia), Sănătatea are Gust (Republica Moldova), şi cu suportul mai multor asociaţii din diaspora.

Pe pagina trei a ziarului veţi găsi un interviu realizat de către Doina Guzun cu doamna Svetlana Revineală, avocat de origine basarabeană în Paris, doctor în drept. În cadrul parcursului său migrator Moldova - Franţa, doamna avocat a asimilat cunoştinţe şi experiențe în domeniul juridic francez, pe care în prezent le pune la dispoziţia comunităţii de migranţi moldoveni din Franţa, dar şi celor de acasă prin intermediul diferitor proiecte. Ea este „avocatul care ajută” migranţii moldoveni din regiunea pariziană să fie protejaţi social şi juridic în Franţa, tot ea reprezintă „un migrant moldovean în Franţa” care îşi propune să contribuie la dezvoltarea relaţiilor franco-moldave.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG