Linkuri accesibilitate

V.Putin: Problemele din relațiile comerciale bilaterale nu mai pot fi rezolvate direct între Chișinău și Moscova


Putin a încercat din nou să demonstreze că Acordul de asociere cu UE este în dezavantajul Moldovei.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept „foarte productive” discuțiile pe care le-a avut vineri și sâmbătă cu premierul Pavel Filip, cu ocazia summit-ului CSI de la Bișkek, dar a atras atenția că acum, oricât și-a dori, nu se mai poate ajunge la un acord bilateral cu Republica Moldova:„Moldova a semnat acordul cu Uniunea Europeană, acum trebuie să implicăm și Comisia Europeană, dar sper să găsim o soluție comună”.

Odată cu semnarea Acordului de Asociere, a intra în vigoare și Acordul de liber schimb care, susține Moscova, ar contraveni prevederilor Acordului de liber schimb din cadrul CSI, semnat în octombrie 2011.

Vineri, premierul Pavel Filip a declarat că speră ca acest acord din 2011 să fie respectat.

Vorbind sâmbătă la Bișkek, președintele rus a deplâns și „dificultățile despre care știm cu toții” și care ar fi împiedicat Republica Moldova să-și asume în 2018 președinția prin rotație a CSI, care va fi exercitată acum de Rusia.

Guvernul de la Chișinău a invocat pentru refuz problemele financiare, dar și alegerile generale din 2018 și faptul că Moldova a optat ferm pentru calea europeană.

Putin a explicat la Bișkek și avantajele pe care le-ar avea CSI în fața Uniunii Europene, respectiv a reamintit fostelor republici sovietice de moștenirea pozitivă cu care acestea ar fi ieșit din URSS.

„Este evident că țările post-sovietice au plecat din Uniunea Sovietică cu o moștenire clar pozitivă” între care „o infrastructură comună, un sistem energetic comun, o infrastructură comună de transport”. Și nu în ultimă instanță limba rusă care, crede Putin, este un „liant puternic”, absent în UE unde „fiecare vorbește pe limba lui”” iar la reunini au nevoie de „27 de traducători”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG