Linkuri accesibilitate

„UE nu este perfectă, dar este cel mai bun instrument pe care îl avem pentru abordarea noilor provocări cu care ne confruntăm” (VIDEO)


Donald Tusk: Uniunea Europeană nu este perfectă, dar este ceea ce avem mai bun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:43 0:00

Președintele Consiliului European Donald Tusk vorbind la terminarea summitului Uniunii Europene de la Bratislava

Declarația finală a reuniunii la vîrf de la Bratislava.

La summitul informal de la Bratislava, de vineri 16 septembrie, liderii europeni și-au reconfirmat hotărârea de a nu renunța la libertățile de bază ale Uniunii Europene, cum ar fi libera circulație a forței de muncă și spațiul Schengen, în numele securității sau a luptei cu extrema dreaptă.

Ei au confirmat însă și intenția Uniunii de a controla accesul cetățenilor din terțe țări care în principiu se bucură de un regim liberalizat de vize, prin intermediul unei „autorizații electronice de călătorie”, de care vor avea nevoie și britanicii, dupa ieșirea oficială a țării din Uniunea Europeană.

În declarația finală a summitului, primul la care Marea Britnaie nu a participat după referendumul din iunie pentru ieșierea din UE, se spune că până la summitul de la Roma din martie 2017 va fi elaborată o nouă „viziune a unei UE atrăgătoare".

„UE nu este perfectă, dar este cel mai bun instrument pe care îl avem pentru abordarea noilor provocări cu care ne confruntăm”, se mai spune în declarație, adăugînd că obiectivele acestei noi viziuni sînt de a „nu se mai permite niciodată revenirea la fluxurile necontrolate [de refugiați] de anul trecut și de a reduce numărul migranților ilegali".

Documnetul maispune că e necesară „asigurarea unui control complet al frontierelor noastre externe și revenirea la spațiul Schengen", precum și €extinderea consensului UE asupra politicilor pe termen lung privind imigrația și aplicare principiilor responsabilității și solidarității”.

Ca măsuri concrete, sînt menționate „angajamentul deplin pentru punerea în aplicare a acordului UE-Turcia, precum, continuarea sprijinirii țărilor din Balcanii de Vest” și „asistență pentru a întăriri protecția frontierei Bulgariei cu Turcia și sprjin continuu pentru statele aflate în prima linie”.

În plus, va fi creat un ssistem european de informații și de autorizare privind călătoriile (ETIAS) pentru a permite verificarea în avans și, dacă este necesar, a refuza intrarea călătorilor scutiți de vize.

Se vor face și eforturi sistematice împotriva radicalizării, inclusiv prin expulzări și interdicții de intrare în cazuri justificate, dar și pentru ca UE să sprijine acțiunile statelor membre în domeniul prevenției.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG