Linkuri accesibilitate

Cât de justificată este majorarea tarifului la agentul termic în Chişinău


Dezbaterile publice au avut loc în timp în faţa clădirii protestau membri şi simpatizanţi ai Partidului Socialiştilor

Autoritatea de reglementare în energetică a considerat justificate doar o parte din costurile pe care Termoelectrica le-a inclus în cererea sa de majorare.

Agenția Națională de Reglementare în Energetică a decis să majoreze cu 8,2 la sută tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de la Chișinău de societatea Termoelectrica. Principalul furnizor de agent termic în capitală și suburbii ceruse inițial o majorare de 27%, spunând că i-au crescut cheltuielile de producție în ultimii cinci ani de când tarifele nu s-au mai majorat. Dar la aflarea deciziei a sugerat că va căuta să se mulțumească și cu cât a primit.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:24 0:00
Link direct


Autoritatea de reglementare în energetică a considerat justificate doar o parte din costurile pe care Termoelectrica le-a inclus în cererea sa de majorare a tarifului. Astfel, a găsit obiectivă creșterea cheltuielilor de exploatare și reparație, precum și modificarea tarifelor la gazele naturale furnizate centralelor termoelectrice. Însă, a diminuat mai multe componente ale tarifului, precum pierderile din rețea și alte costuri indicate de furnizorul de agent termic, decizie cu care șefii Termoelectrica nu poate fi de acord.

Veaceslav Ene, directorul Termoelectrica: „Calculul pierderilor și uzura trebuiau să fie luate în calcul. Acestea sunt esențial și ulterior vor fi în detrimentul întreprinderii. O să vedem calculele descifrate și ulterior o să vedem ce reacție o să fie la aprobarea tarifelor pentru energie electrică. În caz contrar, noi riscăm ca în trimestrul patru să nu avem surse financiare suficiente pentru a achita datoria curentă la Moldova-Gaz.”

Mai mulți experți prezenți la dezbatere au considerat justificată majorarea care va intra în vigoare din octombrie, o gigacalorie urmând să coste cu circa 80 de lei mai mult decât în prezent, Printre ei, Ruslan Surugiu președintele Centrului pentru Eficiență Energetică care susține că sumele pe care Termoelectrica le-a indicat pentru amortizare, bunăoară, nu puteau fi acceptate:

„Nu putem să includem în tarif amortizarea la același obiect, care încă poate fi utilizat mai departe, dar pur și simplu i-am dat o valoare mai mare și atunci în amortizare, noi arătăm că trebuie mai mulți bani să punem în tarif. Un alt moment a fost că perioada de utilizare a anumitor active, care, de obicei, sunt de 19-20 de ani, Termoelectrica a indicat o perioadă de utilizare de 4,5 ani, adică în loc să recupereze investiția în 20 de ani, ei au dorit să o recupereze în 5 ani.”

Spre deosebire de anul 2011, atunci când a avut loc ultima revizuire a tarifului pentru energia termică, astăzi ANRE-ul a aplicat o nouă formulă de calcul ,explică Sergiu Ciobanu, directorul general al instituției:

„În anul 2011, poate că intenționat s-a diminuat tariful la termie pentru Municipiul Chișinău și toți ceilalți consumatori din țară au plătit energia electrică mai scump la generare, pentru a avea un tarif mai mic la termie în Chișinău, ceea ce se numește subvenționare între tariful la termie și la energie electrică. Noi am încercat acum să fim corecți, noi nu-i putem pune în situație pe toți consumatorii din toată țara, prin energia electrică, să plătească tariful la energie în Municipiul Chișinău. De aceea, am făcut această ședință în două etape. Astăzi este prima și urmează în cam 2 săptămâni discuția cu privire la energia electrică.”

În solicitarea de majorarea a tarifului, reprezentanții Termoelectrica au inclus devierile financiare pe care le-a suportat în ultimul timp, or, asta înseamnă, spun experții, că acele costuri calculate pentru producerea energiei termice au fost întocmite la condițiile din 2011. Între timp însă, prețul la gaze naturale s-a schimbat și s-au acumulat datorii. De asta, Ruslan Surugiu nu exclude faptul că Termoelectrica va veni cu o nouă cerere de majorare, în care să includă aceste devieri financiare.

Discuții de la ANRE s-au desfășurat pe fundalul unui protest organizat de Partidul Socialiștilor, care a cerut instituirea unui moratoriu asupra majorării tarifelor.

XS
SM
MD
LG