Linkuri accesibilitate

Petro Poroşenko cere extinderea sancţiunilor economice împotriva Rusiei


Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cerut vineri Occidentului să extindă sancțiunile economice împotriva Rusiei, pentru că duminică Moscova deschide centre de votare și în peninsula Crimeea, pentru alegerile parlamentare, Crimeea a fost anexată abuziv de Rusia în martie 2014.

Poroșenko a făcut declarația la forumul „Strategia Europeană de la Yalta”. După anexarea Crimeii, acest forum nu se mai desfășoară la Yalta, însă i-a fost păstrat numele.

Pe de altă parte, Poroșenko a insistat că nu va convoca alegeri locale și nici nu va da pro-rușilor dreptul la autoguvernare în Donbas fără ca Moscova să garanteze securitatea în zona de conflict din estul separatist al Ucrainei. Organizarea de alegeri locale în regiunile separatiste este înscrisă în acordurile de pace de la Minsk, negociate în 2015.

Poziția oficială a Kievului este că înainte de a aplica componenta politică a acordurilor de la Minsk trebuie să treacă câteva luni fără să se tragă un singur foc de armă în estul separatist al Ucrainei. Poziție care contravine poziției Franței și Germaniei, țările care au mediat acordurile de la Minsk. Miniștrii de externe francez și german au vizitat joi împreună zone din estul separatist al Ucrainei și au cerut Kievului să acorde un statut special acestei regiuni, să accepte desfășurarea de alegeri acolo și să declare o amnistie pentru toți combatanții.

XS
SM
MD
LG