Linkuri accesibilitate

Angela Merkel: "Vrem să soluționăm problemele care există în Europa''


Cancelarul german Angela Merkel la sosirea la summitul informal de la Bratislava
Cancelarul german Angela Merkel la sosirea la summitul informal de la Bratislava

Viitorul Uniunii cu 27 de membri, o nouă arhitectură de apărare, dar și securitatea internă vor fi principalele teme de discuție.

La Bratislava are loc primul summit informal al Uniunii Europene, fără Marea Britanie care în iunie a votat să iasă din UE. Viitorul Uniunii cu 27 de membri, o nouă arhitectură de apărare, dar și securitatea internă vor fi principalele teme de discuție.

"La sfârșitul zilei, sper că vom avea o foaie de parcurs privind subiectele cele mai importante pe care dorim să le tratăm în următoarele șase luni", a declarat premierul țării gazdă Robert Fico.

"Acest proces, numit „Procesul de la Bratislava”, va începe astăzi și va continua în cursul unor întâlniri viitoare", a mai declarat Fico, cu referire la următoarele summit-uri care vor avea loc în Malta și la Roma, în martie 2017. Va fi ocazia de a marca și 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, actul fondator al actualei Uniuni Europene.

Înainte de începerea reuniunii, cancelara Germaniei, Angela Merkel a repetat faptul că Uniunea se află într-o „situație critică'', ca urmare a crizei refugiaților din 2015-16, care a provocat falii adânci între membri UE. Dar și ca urmare a deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană. Un proces care va dura câțiva ani. Plecarea Londrei schimbă însă premisele politicii europene de securitate, care, dacă ar fi după voința Italiei sau Franței, ar deveni o politică integrată, comună. Plan căruia britanicii i s-au opus în trecut.

Franța „face efortul principal pentru apărarea europeană”, dar „nu poate să fie singură”, a declarat, vineri, președintele francez François Hollande la sosirea sa la summitul european de la Bratislava.

În timp ce cancelara germană a rezumat astfel misiunea summitului de vineri: ''Mesajul de la Bratislava trebuie să fie: Vrem să cooperăm și să soluționăm problemele care există în Europa''.

Tradițional, între timp, Ungaria s-a delimitat din nou de partenerii vest-europeni ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a apreciat vineri, pentru cotidianul Magyar Hirlap, că Europa de Vest trăiește într-o „stare de naivitate”, deoarece în cursul ultimului an, când Europa nu a reușit să găsească soluțiile comune pe care politicienii europeni occidentali le preconizau, terorismul a pătruns pe continent, relatează agenția MTI, citată de Agerpres.

XS
SM
MD
LG