Linkuri accesibilitate

Guvernul de la Chișinău a confirmat anunțul rusesc că Moldova nu dorește să preia conducerea rotativă a CSI...


Miniștrii de externe ai țărilor din Comunitatea Statelor Independente, Bișkek, 16 september 2016
Miniștrii de externe ai țărilor din Comunitatea Statelor Independente, Bișkek, 16 september 2016

...care își ține vineri summit-ul anual în capitala kirghiză, Bișkek.

Potrivit calendarului CIS, Moldova urma să fie la anul co-președinta CSI, iar în 2018 președintă.

„Refuzul” Moldovei de a-și asuma misiunea a fost făcut public joi de consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov, care a spus că Rusia își va asuma misiunea în locul Moldovei, fiind următoarea țară pe listă, în ordine alfabetică.

Într-o declarație de vineri, guvernul de la Chișinău a spus că a informat din timp „partenerii” din CSI despre faptul că nu va prelua conducerea organizației. În comunicat se mai spune că motivele sunt problemele financiare cu care se confruntă Moldova, dar și faptul că în 2018 în Moldova sunt programate alegeri parlamentare. Se mai amintește că oricum Moldova nu participă la toate activitățile CSI, nefiind membră în structurile de securitate și apărare.

Știrea vine după ce președintele Nicolae Timofti anunțase că pentru al doilea an la rând nu va merge la summit-ul CSI, care începe astăzi în capitala Kirghistanului, Bișkek.

Într-un comunicat de presă la 8 septembrie Timofti spunea că reuniunea va fi „axată pe tematica economică”, ceea ce ar face mai potrivită participarea premierului Pavel Filip. Premierul a plecat la Bișkek împreună cu ministrul său de externe, Andrei Galbur.

Potrivit agențiilor de presă rusești, Galbur a discutat astăzi cu omologul său rus, Serghei Lavrov, mai multe chestiuni inclusiv procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Timofti a fost ultima dată la summit-ul anual CSI în 2014, când s-a certat în văzul reporterilor cu omologul său rus, Vladimir Putin. Organizatorii summit-ului de anul acesta spun că va fi deosevit, dedicat împlinirii a 25 de ani de la constituirea CSI.

O semnificație specială are potrivit TASS faptul că summit-ul de la Bișkek coincide cu a 70-a aniversare a președintelui kirghiz Almazbek Atambayev, care își va sărbători sâmbătă ziua de naștere cu colegii din CSI.

Dintre șefii de stat din organizație, urmau să i se alăture astăzi lui Putin președinții din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghistan și Tajikistan.

Ucraina, care după criza din 2014 a încetat aproape de tot să mai participe la reuniuni CSI, urma să fie reprezentată la summit-ul de la Bișkek prin ambasadorul ei în Kirghistan. Uzbekistanul, care tocmai l-a înmormântat pe liderul de decenii Islam Karîmov, a trimis ministrul de externe, iar Turkmenistanul - un prim-vicepremier.

În ajun, Moscova a spus că ieșirea Ucrainei din organizație „nu este pe agendă”. Consilierul prezidențial Iuri Ușakov a spus că Kievul nu a declanșat vreo procedură de ieșire din structura post-sovietică.

Singura țară care a părăsit CSI până acum a fost Georgia, în urma scurtului război cu Rusia, din 2008.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG