Linkuri accesibilitate

„Un summit de o onestitate brutală”


Donald Tusk: „Avem nevoie de un diagnostic realist al cauzelor care au dus la Brexit”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00

Donald Tusk: „Avem nevoie de un diagnostic realist al cauzelor care au dus la Brexit”

Prima întâlnire la vârf a Uniunii Europene fără britanici.

Summit-ul are loc vineri 16 septembrie la Bratislava, capitala țării care deține președinția rotativă a UE, Slovacia, la mai puțin de trei luni după ce majoritatea britanicilor au votat la referendumul de la 23 iunie pentru a părăsi organizația.

„Nu mergem la Bratislava să ne plângem pe umăr, sau, și mai rău, să ne facem că nu vedem obstacolele cu care ne confruntăm. În acest moment al istoriei comunității noastre, după votul din Marea Britanie, singurul lucru de bun-simț este să facem o evaluare lucidă și brutal de onestă a situației”, a spus Tusk joi.

În declarații făcute în ajun la Paris, președintele francez François Hollande și cancelarul german Angela Merkel au spus că „securitatea și prosperitatea” europenilor trebuie să se afle în centrul discuțiilor de astăzi.

Hollande a mai spus că summit-ul de la Bratislava va aproba o așa-numită „foaie de parcurs post-Brexit”, cum i se spun prescurtat plecării Marii Britanii. În premieră, Londra nu va fi reprezentată la summit-ul european.

Săptămâna aceasta, Bruxelles-ul a definitivat echipa de negociatori pentru Brexit, condusă de un francez și un german, și a repetat că britanicii nu vor primi accesul dorit la piața comună dacă nu permit libera circulație a forței de muncă din toate țările UE.

O temă de discuție anunțată ca importantă la Bratislava va fi aprofundarea apărării comune europene, o idee respinsă mereu în trecut de britanici.

XS
SM
MD
LG