Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin participă astăzi la Bișkek, capitala Kirghistanului, la un summit aniversar CSI...


...umbrit de relațiile tensionate ale Moscovei cu Ucraina și într-o oarecare măsură cu Moldova.

În ajun, Rusia a anunțat va prelua în 2017 președinția rotativă a Comunității Statelor Independente în locul Moldovei, care a refuzat-o, deși ar fi fost la rând în ordinea alfabetică.

Potrivit Interfax, anunțul a fost făcut joi de consilierul prezidențial rus Iuri Ușakov. El nu dat alte detalii despre refuzul moldovean. Știrea vine după ce președintele Nicolae Timofti anunța că pentru al doilea an la rând nu va merge la summit-ul CSI, care se ține astăzi în capitala Kirghistanului, Bișkek.

Într-un comunicat de presă la 8 septembrie Timofti spunea că reuniunea este „axată pe tematica economică”, ceea ce face mai potrivită participarea premierului Pavel Filip.

Timofti a fost ultima dată la summit-ul anual CSI în 2014, când s-a certat în văzul reporterilor cu omologul său rus, Vladimir Putin. Organizatorii summit-ului de anul acesta spun că va fi special, dedicat împlinirii a 25 de ani de la constituirea CSI.

O semnificație specială are potrivit TASS faptul că summit-ul coincide cu a 70-a aniversare a președintelui kirghiz Almazbek Atambayev, care își va sărbători sâmbătă ziua de naștere cu colegii din CSI.

Dintre șefii de stat din organizație, urmau să i se alăture astăzi lui Putin președinții din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghistan și Tajikistan.

Ucraina, care după criza din 2014 a încetat aproape de tot să mai participe la reuniuni CSI, va fi reprezentată la summit-ul de la Bișkek prin ambasadorul ei în Kirghistan. Uzbekistanul, care tocmai l-a înmormântat pe liderul de decenii Islam Karîmov, va trimite ministrul de externe, iar Turkmenistanul va fi reprezentat de un prim-vicepremier.

În ajun, Moscova a spus că ieșirea Ucrainei din organizație „nu este pe agendă”. Consilierul prezidențial Iuri Ușakov a spus că Kievul nu a declanșat vreo procedură de ieșire din structura post-sovietică.

Singura țară care a părăsit CSI până acum a fost Georgia, în urma scurtului război cu Rusia, din 2008.

XS
SM
MD
LG