Linkuri accesibilitate

Rusia ar putea provoca o criză artificială în Republica Moldova, folosindu-se de regiunea transnistreană (Wall Street Journal)


Moldova -- chiosc de ziare (news stand)

Ce l-a făcut pe premierul Filip să publice un document care ar avantaja-o în aparenţă exclusiv pe Maia Sandu (Ziarul Național)

Publicația americană „Wall Street Journal” avertizează într-un articol că Rusia ar putea provoca o criză artificială în Republica Moldova, folosindu-se de regiunea transnistreană. Exercițiile militare efectuate de Rusia în Transnistria și recentul decret semnat de liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, sugerează că Vladimir Putin testează terenul din Occident pentru o potențială viitoare mișcare. De aceea, scrie „Wall Street Journal”, citat de Agerpres, „liderii din Statele Unite și Europa trebuie să transmită mesajul că orice efort de a permanentiza ocupația rusă în Transnistria va fi considerat o încălcare a suveranității Republicii Moldova și va atrage sancțiuni”. Publicația americană mai observă că deși Kremlinul nu a reacționat oficial la decretul semnat de Șevciuk, atât presa de la Moscova, cât și liderii de opinie ai Kremlinului, sunt entuziasmați de ideea apropierii Transnistriei de Rusia.

Într-un material publicat de Agenția de Presă IPN, Igor Boțan comentează apelul comuniștilor de a boicota alegerile prezidențiale. În opinia analistului, „Participarea Partidului Socialiştilor şi a Partidului Politic Partidul Nostru cu propriii loc candidaţi la alegerile prezidenţiale lasă practic fără succes apelul comuniştilor”. Un alt argument, identificat de Igor Boțan, este faptul că „în 2010, când PCRM a boicotat referendumul, formațiunea se bucura de sprijinul a 40% din alegători. Actualmente, PCRM se bucură de susţinerea a mai puţin de 10% din alegători, în timp ce PSRM şi formațiunea Partidul Nostru, care au atras de partea sa cea mai mare parte a electoratului comuniștilor, de această dată au interesul să asigure participarea alegătorilor”, mai notează Igor Boțan.

La o săptămână de la publicarea stenogramei şedinţei secrete de Guvern din 27 martie 2015, când cabinetul de miniștri a votat acordarea de garanții suplimentare celor trei bănci falimentate, Petru Bogatu se întreabă în „Ziarul Național”, „ce l-a făcut pe premierul Filip să publice un document care ar avantaja-o în aparenţă exclusiv pe Maia Sandu”. Printre constatările analistului, se regăsește și ipoteza că „furtul miliardului este o diversiune a Rusiei, menită să rupă echilibrul social în Republica Moldova şi să o arunce în haos. Cu alte cuvinte, jaful, înainte de a fi o hoţie de proporţii, a fost o urzeală politică străină”, adaugă Petru Bogatu.

Igor Volnițchi, într-un tradițional comentariu publicat pe Tribuna.md, scrie despre suspiciunile că listele electorale, mai exact numărul de alegători ar fi „umflat”. Autorul face un exercițiu matematic și constată că, în cazul în care aceste liste au fost „umflate” intenționat cu aproape un milion de alegături, atunci cineva ar avea „suficiente voturi pentru a aduce în fruntea statului pe oricine dorește”. Totuși, această „umflare”, poate avea și un alt efect - – invalidarea rezultatelor alegerilor. „Aproximativ o treime din alegători, fiind inexistenţi, nu vor participa la vot. Iar dacă alegătorii vor da dovadă de pasivitate şi o altă treime (jumătate din alegătorii reali) nu se vor prezenta la urne, rata de participare ar putea fi sub minimul de o treime şi atunci alegerile prezidenţiale vor eşua”, un scenariu deloc favorabil mai multor lideri ai partidelor de opoziție, mai scrie Igor Volnițchi.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG