Linkuri accesibilitate

Localnicii de la Şoldăneşti în aşteptarea listei finale a concurenţilor electorali


„AICI este Europa Liberă” la Șoldănești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

„AICI este Europa Liberă” la Șoldănești

Un reportaj din campania „AICI este Europa Liberă” și pulsul țării în ajun de alegeri.

Mai mulți reporteri ai Europei Libere și invitații lor au revenit după un an în câteva sate și orașe moldovene vizitate mai întâi anul trecut într-un turneu de documentare, numit Caravana „Aici e Radio Europa Liberă”. Ultima localitate revizitată a fost Șoldănești, unde corespondenta noastră a sondat atmosfera pre-electorală.

La Șoldănești
La Șoldănești

La Şoldăneşti, oraş atribuit regiunii nordice a Republicii Moldova, concurenţii electorali ar putea conta pe aproape şase mii de voturi. Asta dacă ar reuşi să-i convingă pe toţi să depăşească starea de ezitare, ori chiar de lehamite pe o simt din câteva vorbe. La piaţa din centrul localităţii îmi caut interlocutorii ca să iau pulsul. Cei mai mulţi dintre localnici ori săteni veniţi cu diverse treburi la centru recunosc, fără jenă, că nu au apucat să se informeze despre toţi pretendenţii la fotoliul de preşedinte. Vladimir Rău îmi spune pe şleau că l-a cam zăpăcit numărul mare de candidaţi:

Vladimir Rău: „Mai uşor se poate de făcut hoţii. Până la sfârşit vor alege un candidat al lor, pe care îl vor la conducere. Aşa îl vor putea mai uşor manipula. Iarăşi vom avea o raţă mută la conducere.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, cineva v-ar spune: de această dată îl va alege poporul!

Vladimir Rău: „Da, dar, totuşi, noi am învăţat de la Uniunea Sovietică să amăgim, să furăm, să minţim şi vrem aşa să fie mai departe. Cum era lozinca? „La colhoz pe dealul mare cine fură acela are!” Până în ziua de astăzi noi furăm. De asta alegem câte un candidat ca să putem fura şi poporul câte oleacă. Oamenii care lucrează, oamenii care produc, ei să fie la conducere, nu hoţii!”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct

Pe străzile Șoldăneștiului
Pe străzile Șoldăneștiului

În stradă discut apoi cu o pensionară. Se prezintă scurt: Xenia. Se prinde imediat că vreau să o descos la tema prezidenţialelor şi recunoaşte cu o umbră de ruşine în privire că nu ştie să-mi spună prea multe:

Xenia: „Nu înţeleg nimic, dacă ar fi mai puţini, ar fi mai bine. Ei stau toată ziua în fotoliu, râd şi dorm. Mă uit la televizor şi îi văd cum dorm. Pentru ce sunt ei acolo? Pentru ce trebuie atâţia deputaţi? Eu ţin minte când eu lucram doiarcă la fermă. Se ducea o doiarcă în Parlament şi era mai bine de o mie de ori! Acum sunt o mulţime. Dorm şi altceva nimic nu fac.”

Europa Liberă: Dacă ar fi să-i puneţi o întrebare preşedintelui, care ar fi aceasta?

Xenia: „L-aş pune să-mi mărească pensia, să am cu ce trăi, să nu exist, numai să suflu pe pământ, dar să am puteri să merg pe aici. Iaca ce i-aş spune. Şi să nu-şi bată joc de norod. Să fie copiii lângă noi, pentru că am rămas aceşti bătrâni, copiii s-au dos. Să facă de lucru în ţară, să stea tineretul aici. Iată ce vreau!”

Moş Grigore este de la Şipca şi a venit la raion după cumpărături. Se declară versat în subiecte politice şi, spune el, are şi o explicaţie pentru îmbulzeala fără precedent la şefia statului:

Grigore: „Sunt mulţi. Păi, cine nu vrea să ajungă în kreslă? Stă patru ani, nu face nimic, se îmbogăţeşte şi se duce.”

Europa Liberă: Dar, parcă funcţia preşedintelui e alta, nu să se îmbogăţească…

Grigore: „Toţi ca unu se îmbogăţesc acolo. Toţi. Măcar unul să-l poţi găsi. Când te-ai uita, la noi e republică parlamentară, preşedintele cam nu rezolvă el multe. Aşa-i la noi aiurea legea şi nici măcar nu se respectă.”

Europa Liberă: La alegeri veţi merge?

Grigore: „Păi, cum? Trebuie să mă duc.”

La Șoldănești
La Șoldănești

Printre localnicii de la Şoldăneşti am întâlnit şi alegători optimişti. Alexandru, de exemplu, a revenit recent în ţară. A fost plecat mai mulţi ani la muncă peste hotare. Optimisul, spune el, s-ar datora bucuriei revenirii:

Alexandru: „Eu foarte mult am fost plecat din ţară şi am rămas în ţară ca să lucrez aici, să fiu alături de familia mea.”

Europa Liberă: Unii ar spune că sunteţi cam naiv dacă aţi revenit. Ce le-aţi răspunde?

Alexandru: „În ţară este de lucru foarte mult.”

Europa Liberă: Ce speraţi să se schimbe după apropiatele alegeri…

Alexandru: „Poate se vor întoarce cu faţa la lume. Ei numai la alegeri ne vorbesc, apoi uită şi îşi văd de treburile lor. Asta nu-i bine. Dacă ai promis că faci una, alta, iar apoi nu faci nimic, înseamnă că nu eşti omul care trebuie ales. Omul după fapte se cunoaşte.”

Europa Liberă: Şi… cum i-aţi caracteriza Dvs pe politicieni?

Alexandru: „Sunt foarte răi. Ca să fii un om politic bun trebuie ceea ce ai promis să faci. În orice caz, cam toţi au pus mâna în buzunarul ţăranilor. Eu cred aşa.”

Localnicii de la Şoldăneşti sunt în aşteptarea listei finale a concurenţilor electorali. Au pregătite mai multe întrebări pentru candidaţi şi toate gravitează în jurul grijilor cotidiene: când va fi refăcută infrastructura în raion, cum vor fi create noi locuri de muncă sau cum se va rezolva problema gunoiștilor neautorizate?

XS
SM
MD
LG