Linkuri accesibilitate

„Nu înțeleg de ce trebuie să plec de aici, chiar dacă a venit Rusia încoace”


Leonid Kuzmin

Un interviu cu activistul civic rus Leonid Kuzmin din Crimeea.

Activistul civic Leonid Kuzmin s-a născut și trăiește în Crimeea. În 2013 a fost unul dintre participanții la Euromaidan. După anexarea Crimeii de Rusia majoritatea activiștilor pro-ucraineni au plecat din peninsulă din considerente de securitate personală. Însă Leonid Kuzmin a decis să rămână.

La Simferopol, împreună cu alți activiști, Kuzmin organizează cu regularitate acțiuni stradale în zilele simbolice pentru Ucraina – de Ziua Independenței, de ziua de naștere a lui Taras Șevcenko sau Bogdan Hmelnițki. Din acest motiv el este nevoit să comunice cu regularitate cu reprezentanții forțelor de ordine. După una dintre rețineri, Kuzmin a fost dat afară de la școala în care lucra în calitate de profesor de istorie. În 2015, împreună cu alți activiști, Leonid Kuzmin a deschis la Simferopol Centrul cultural ucrainean. Activistul spune că organizația nu are scopuri politice, ci își propune să reunească ucrainenii din Crimeea pentru a studia limba și cultura.

Despre cum e să fii ucrainean în Crimeea, Leonid Kuzmin a povestit într-un interviu realizat de colega noastră de la Radio Svoboda, Svetlana Pavlova.

RFE/RL: De ce ați decis să rămâneți în Crimeea?

Leonid Kuzmin: „Bineînțeles că dorința de a pleca din Crimeea apare în fiecare zi, pentru că aici totuși e o atmosferă foarte dificilă din punct de vedere emoțional. Sunt mereu îngrijorat pentru mine, pentru colegii mei. Nu plec doar pentru că m-am născut în Crimeea și am trăit aici toată viața. Crimeea este casa mea și eu nu înțeleg de ce trebuie să plec de aici, chiar dacă încoace a venit Rusia. Aceasta e patria mea și până nu va fi vreo amenințare directă, de exemplu vreun dosar penal sau vreo încercare de presiune fizică, nu voi pleca de aici.”

RFE/RL: Din câte știu, deja ați avut de suferit – ați rămas fără lucru din cauza activismului Dvs.

Leonid Kuzmin: „Da, anul trecut împreună cu prietenii am decis să organizăm un miting de ziua de naștere a lui Șevcenko. Am făcut demersurile la administrația Simferopolului care ne-au fost acceptate. Inițial nu planificam să folosim simbolica ucraineană și lozinci politice, dar la evenimentul nostru au venit oameni care au adus un drapel pe care scria „Crimeea este Ucraina!”, motiv pentru care au fost reținuți patru activiști, inclusiv eu. A fost judecata care ne-a condamnat la 40 de ore de muncă în folosul comunității, după care în recurs am fost amendați cu 10 mii ruble fiecare. Când am venit la lucru la școală mi s-a propus inițial să scriu de bună voie cerere de concediere, iar a doua zi am fost dat afară pentru „necorespundere cu funcția ocupată”.

RFE/RL: Ați reușit să găsiți un loc de muncă după ce ați fost concediat din școală?

Leonid Kuzmin: „Nu am reușit să mă angajez în educație. Cred că nici nu voi mai reuși pe teritoriul Crimeii. Lucrez în alt domeniu acum, sunt asistent de tehnician dentar.”

RFE/RL: Cum ați ajuns la ideea creării Centrului cultural ucrainean?

Leonid Kuzmin: „Ideea a apărut după o acțiune de ziua lui Șevcenko, pe 9 martie 2015. Pe mine și alți activiști ne tot chemau după aceea practic fiecare săptămână la Procuratură și în alte instanțe. Și atunci ne-am gândit că pentru a fi mai puternici avem nevoie de o organizație obștească. Și am decis să ne ocupăm de cultura ucraineană, de protejarea limbii ucrainene, a literaturii, istoriei, pentru ca în Crimeea să existe posibilitatea de a le studia, să organizăm cursuri de istorie și literatură. Pentru unirea ucrainenilor din Crimeea. Nu ne-am înregistrat oficial, pentru că ar fi trebuit să o facem în câmpul legal rusesc. Funcționăm ca persoane fizice reunite în cluburi de interese.

RFE/RL: Cât de complicat este acum de găsit în librării sau biblioteci literatură în limba ucraineană?

Leonid Kuzmin: „În comparație cu 2013, da, este foarte complicat. Dacă în perioada ucraineană putea fi găsită orice fel de literatură – istorică, politică, clasicii ucraineni – acum acest lucru a devenit dificil. Noi vara ne-am ocupat de asta și am găsit doar într-o singură librărie în Simferopol cărți în ucraineană, dar și acolo era vorba mai mult despre literatură pentru copii. După cum ne-au explicat în acel magazin, acum nu sunt livrări în Crimeea de literatură în limba ucraineană și nici nu se prevăd. Am înțeles că erau cărți rămase din stocurile din anii trecuți.”

RFE/RL: Dar muzică ucraineană se aude la radio?

Leonid Kuzmin: „Da, aici e mai simplu. E adevărat că există un șir de restricții informale valabile pentru cele câteva stații radio din Crimeea. De exemplu, nu se pot pune piese ale trupei „Okean Elizî”, pentru că muzica acesteia a răsunat pe Maidan, nu e voie de pus piesa cu care Jamala a câștigat Eurovisionul. Sunt și cafenele în stil ucrainean. Așa că nu se poate spune că e o presiune directă asupra ucrainenilor aici.

RFE/RL: Dar să ieși cu drapelul ucrainean în stradă cred că ar fi periculos?

Leonid Kuzmin: „Da, asta duce la reținere și amendă. E din experiența noastră. Cineva a ieșit în Somferopol pe 12 iunie cu un drapel ucrainean mic în mână, din alea de pus pe masă, și a fost reținut de poliție.

RFE/RL: În ajunul Zilei Independenței Ucrainei, marcată pe 25 august, ați primit o scrisoare de la organele de ordine cu avertismentul ca să nu faceți niciun fel de acțiuni…

Leonid Kuzmin: „Da, deja este o acțiune tradițională a Procuraturii – mereu cum se apropie vreo sărbătoare ucraineană mare, aceasta înmânează persoanelor din centrul nostru „avertismente cu privire la neîncălcarea legii cu privire la extremism și a legilor Federaţiei Ruse în general”. Chiar dacă juridic actul a fost completat corect, eu oricum cred că nu este un gest tocmai legal – noi nu am făcut încă nimic, și deja suntem acuzați că am putea face ceva…”

RFE/RL: Câtă lume vine la evenimentele pe care le organizează Centrul de cultură ucrainean? Oamenii știu în general despre existența voastră, nu se tem să vină?

Leonid Kuzmin: „Oamenii desigur că se tem. Mulți chiar îmi spun: „Noi am veni, dar tu înțelegi foarte bine că după asta pot să am probleme pentru că vin la evenimente voastre”. Dintre cei care nu se tem sunt vreo 20. Și tot e bine. Suntem siguri că la evenimentele noastre vin periodic și colaboratori ai Procuraturii, FSB-ului și ai altor organe. Iar periodic suntem vizitați și de reprezentanți ai forțelor pro-ruse. Dar deocamdată aceștia se comportă civilizat.

RFE/RL: Ați spus la început că periodic simțiți nevoia să plecați din Crimeea. Vă simțiți în siguranță aici?

Leonid Kuzmin: „Greu de spus… Eu cred că la un moment dat pentru vreo acțiune publică îmi va fi deschis dosar penal și foarte repede vor decide să mă aresteze pe două luni. Nu exclud acest lucru. Deocamdată ei nu fac nimic în ceea ce mă privește. A fost un caz când, pe 14 octombrie, am depus flori la monumentul lui Bogdan Hmelnițki la Simferopol de ziua cazacilor, care în Ucraina este și Ziua apărătorului patriei. Am fost reținuți atunci. În discuție, cei care ne-au arestat au spus că pentru că depunem flori în permanență personalităților istorice ucrainene am putea fi recunoscuți ca extremiști, iar Centrul ucrainean – drept organizație extremistă și să fie interzis. Așa că nu exclud nimic.”

XS
SM
MD
LG