Linkuri accesibilitate

Statele Unite suplimentează ajutorul militar pentru Israel


Un acord care mărește nivelul ajutoarelor pe următorul deceniu la 38 de miliarde de dolari.

Administratia americană suplimenteaza ajutorul militar pentru Israel. Care este nivelul acestui ajutor? O relatare corespondentului Europei Libere la Washington.

Israelul urmeaza sa primeasca 38 de miliarde de dolari, in urmatorii zece ani, fata de aranjamentul anterior, care expira in 2018, care se ridica la 30 de miliarde. Intelegerea a fost semnata la Departamentul de Stat.

Convorbirile cu privire la acest ajutor s-au derulat luni de zile, asta pe fondul relatiilor tensionate intre presedintele Obama si premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

David Makovsky de la Institutul pentru Orientul Apropiat a spus ca acordul cu privire la ajutor este un semnal oferit lumii ca nu trebuie sa interpreteze gresit sau exagerat diferentele de opinie intre Statele Unite si Israel cu privire la politica in Iran si situatia palestinienilor. „Statele Unit sprijina fara echivoc securitatea pe termen lung a Israelului”, spune expertul.

Pozitia Israelului a fost de-a lungul negocierilor că riscurile regionale create de ridicarea sanctiunilor aplicate Iranului si de situatiile din Siria si Irak impun cresterea ajutorului pentru Israel. Deputata democrata de New York, Nita Lowey a spus că intelegerea va pune Israelul intr-o pozitie mai buna sa raspunda tulburarilor si instabilitatii din regiune si sa-si protejeze cetatenii si frontierele.

Relatari de presa arata ca premierul Netanyahu ceruse initial 45 de miliarde, dar că in cele din urma s-a ajuns la un compromis. Obama va putea sa paraseasca Casa Alba si sa spuna ca democratii au facut mai mult pentru securitatea Israelului decit orice alt partid. Si nu doar el, ci si fostul secretar de stat si candidat la presedintie Hillary Clinton, care se angajeaza sa continue aceasta politica.

Pentru Obama decizia este dovada ca, in ciuda unor suspiciuni, politica sa este favorabila Israelului, un aliat traditional in Orientul Mijlociu. Pentru premierul Netanyahu, stabilirea nivelului de ajutor evită riscul ca aceasta chestiune sa ramina in suspensie, pina cind inlocuitorul sau inlocuitoarea lui Obama ajunge la Casa Alba.

XS
SM
MD
LG