Linkuri accesibilitate

Alegerile prezidențiale din R.Moldova, faza pe reclamații


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00
Link direct

Curtea de Apel urmează să examineze cererea depusă de Partidul Demnitate și Adevăr cu privire la presupusele încălcări ale legii din partea lui Marian Lupu și a Comisiei Electorale Centrale la depunerea listelor cu semnături din partea Partidului Democrat. Pe de altă parte, reprezentanți ai Partidului Democrat democrații au anunțat că vor reclama la Comisa Electorală Centrală că Andrei Năstase n-ar fi declarat cheltuielile pentru colectarea semnăturilor necesare înregistrării candidaturii la alegerile prezidențiale. Relatează Nicu Gușan.

Mai mulți candidați la funcția de șef al statului susțin că nu au cheltuit nici un leu pentru colectarea semnăturilor necesare înregistrării în cursa electorală. Unul dintre membrii Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, a declarat însă că deține dovezi potrivit cărora partidul condus de Andrei Năstase ar fi avut cheltuieli electorale, doar că nu le-a declarat în raportul financiar depus la CEC, așa cum prevede legea. Ca urmare, democratul spune că va sesiza instituțiile statului:

„Nu este posibil să declari zero lei în procesul de colectare a semnăturilor, atâta timp cât cel puțin să te deplasezi dintr-o localitate în alta sunt cheltuieli de transport. Chiar dacă mergi cu transportul personal, cheltuielile de combustibil oricum există. Sunt cheltuieli de birotică, un pix, o foaie. Orice serviciu gratuit se consideră donație și trebuie declarat.”

Europa Liberă: Dar mai sunt și alți candidați care la fel au declarat zero lei cheltuieli.

„Am depistat și avem probe legate de grave încălcări din partea Platformei DA.”

Un reprezentant al Partidului Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase, a calificat reacția democratului ca fiind „un gest de răzbunare”:

„Este o reacție a lui Sergiu Sîrbu la faptul că astăzi Andrei Năstase și Alexandru Slusari, președintele grupului de inițiativă, au depus la Curtea de Apel o cerere de chemare în judecată a CEC și implicit a lui Marian Lupu.”

Mai exact, Vasile Năstase contestă modul în care candidatul Partidului Democrat a fost înregistrat în cursa electorală. Președinta Comisiei Electorale, Alina Russu, a comentat anterior insinuările insistând că procedura a fost una legală.

În ceea ce privește sesizarea democraților la CEC, membrul comisiei Andrei Volentir explică care ar putea fi urmările:

„Dacă va fi depusă o sesizare până la examinarea cererii de înregistrare a candidatului, evident că noi va trebui să soluționăm întâi de toate sesizarea dată, pentru că în cazul în care se constată că grupul de inițiativă a încălcat prevederile privind finanțarea acestuia, candidatului, potrivit legii, i se poate anula înregistrarea.”

Printre formațiunile care la fel nu au declarat cheltuieli pentru colectarea semnăturilor este și Partidul Liberal. Valeriu Munteanu, președintele grupului de inițiativă care a strâns semnături pentru Mihai Ghimpu, recunoaște că au fost anumite cheltuieli, dar nu din contul formațiunii politice:

„Toată munca a făcut-o oamenii de partid, noi nu am închiriat mașini, autobuze desenate, nu am închiriat scene, pur și simplu oamenii noștri de partid au luat listele în mâini, s-au dus să le completeze și s-au întors înapoi și asta-i toată chestiunea. [...] Era mașina personală a lui Popescu, Ionescu, și respectiv el cu mașina personală a plecat din punctul A în punctul B și nu a solicitat de la noi nici o cheltuială, lucru l-a făcut în timpul lui liber și cu mașina lui personală, și asta-i toată filozofia.”

Membrul CEC, Andrei Volentir, susține însă că și aceste cheltuieli trebuie incluse în raportul financiar:

„Toate cheltuielile, inclusiv de ordin personal, urmează a fi raportate. [...] Dacă cineva ne va convinge prin probele prezentate că de fapt au avut loc cheltuieli neraportate, atunci evident că se schimbă situația.”

Europa Liberă: Dar credeți că este posibil să se colecteze 15.000 de semnături cu zero lei cheltuieli?

„Eu nu vă pot răspunde la această întrebare, pentru că nu cunosc metoda de colectare a semnăturilor, poate s-au deplasat cu bicicletele prin teritoriu, de ce să nu admitem și o asemenea ipoteză.”

Practica de a nu declara cheltuielile personale nu este una nou, constată directorul executiv al Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, organizație ce monitorizează procesele electorale din Moldova:

„Noi când am început să monitorizăm aspectele financiare ale campaniilor electorale, am atras atenția exact asupr acestui lucru. Identificând deplasări, întâlniri în teritoriu cu alegătorii, am pus întrebarea foarte clar, cum s-au deplasat? Dacă s-au deplasat evident trebuiau să arate și anumite cheltuieli. Transportul personal tot trebuie reflectat în aceste rapoarte, dar eu cred că este vorba de o lipsă de cultură juridică în rândurile reprezentanților partidelor politice.”

Potrivit rapoartelor financiare publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, formațiunea lui Iurie Leancă ar fi cheltuit până acum câteva mii de lei, iar democrații ar fi plătit doar pentru combustibil aproape 90.000 de lei. Alți candidați, printre care Ion Dron, la fel ca Mihai Ghimpu sau Andrei Năstase, nu a declarat cheltuieli pentru procesul de colectare a semnăturilor.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG