Linkuri accesibilitate

Trei refugiaţi suspectaţi de terorism


Thomas de Maizière (Source: TV/ARD)
Thomas de Maizière (Source: TV/ARD)

„Cîrtiţe” islamiste arestate-n Germania.

Ministrul german de interne, Thomas de Maizière, a confirmat arestarea a trei prezumtivi terorişti. Într-o conferinţă de presă, ministrul a oferit, la prînz, detalii în legătură cu cele trei persoane, despre care s-a vorbit deja în cursul dimineţii, într-un comunicat al Procuraturii Generale a Republicii Federale Germania.

Cei trei au fost arestaţi în urma unor razii efectuate de poliţia federală şi locală, de unitatea specială pentru combaterea terorismului (GSG9), cît şi de lucrători ai Oficiului Federal pentru Combaterea Criminalităţii (BKA). Raziile s-au desfăşurat în nordul Germaniei, în landurile Saxonia Inferioră şi Schleswig Holstein. În vizor s-au aflat trei sirieni care de cîteva luni fuseseră filaţi de Oficiul Federal pentru Combaterea Criminalităţii, iar convorbirile lor telefonice au fost interceptate.

La baza declanşării acţiunii de astăzi (a relatat ziarul „Die Welt”) a stat o informaţie a Oficiului Federal pentru Informaţii Interne (Bundesamt für Verfassungsschutz - BfV), potrivit căruia cei trei ar fi jihadişti. Ca reacţie la informaţiile serviciului secret intern, Oficiul Federal pentru Combaterea Criminalităţii (BKA) a înfiinţat la Berlin un grup special (denumit: „EG Galaxy”) de investigare şi urmărire a activităţilor şi contactelor celor trei suspecaţi de acţiuni teroriste.

Anchetatorii germani consideră că cei trei, în vîrstă de 17, 18 şi 26 de ani, au avut legături cu atentatorii de la Paris. Ei au sosit în Germania, în noiembrie 2015, pe aşa numita „rută balcanică”.

Ministrul de interne a spus că aveau asupra lor paşapoarte false, asemănătoare cu cele ale atentatorilor de la Paris. Tot el a declarat că este vorba despre aşa numite „cîrtiţe”, adică de persoane care se află în aşteptarea unui ordin. Plecarea lor spre Occident a fost organizată şi finanţată de către aşa numitul Stat Islamic (IS). Thomas de Maizière a mai spus că autorităţile nu dispun de dovezi concrete că cei trei ar fi planificat un atac terorist.

Tot el a avertizat faţă de răspîndirea unor speculaţii că fiecare refugiat ar fi un potenţial terorist.

Legăturile celor trei cu atentatorii de la Paris, a spus ministrul, demonstrează că nu este vorba doar de ameninţarea unor ţări ca Franţa, Germania, Italia, Belgia sau Marea Britanie, ci de ameninţarea la adresa întregului Occident. De aceea, a concluzionat ministrul, ţările apusene trebuie să acţioneze unitar cu scopul de a contracara pericolul terorist.

XS
SM
MD
LG