Linkuri accesibilitate

Un proiect european controversat: „autorizație electronică de călătorie” pentru cei care nu au nevoie de viză în Spațiul Schengen


Noul sistem va consta în faptul că persoana care vrea să intre în spațiul Schengen va trebui să solicite dinainte prin Internet o autorizație electronică de intrare.

Uniunea Europeană lucrează la un proiect care ar putea complica într-o măsură intrarea pe teritoriul ei a moldovenilor și altor cetățeni care nu au nevoie de vize de intrare. Noul sistem se va numi ETIAS, va fi creat pe model american și australian și va consta în faptul că persoana care vrea să intre în UE va trebui să solicite dinainte prin internet o autorizație electronică de intrare, achitând suma de 14 euro.

Aceste prevederi ar urma să se aplice cetățenilor care nu au nevoie de viză să intre în Uniunea Europeană, de la moldoveni până la americani sau australieni. Pentru cetățenii din alte țări, de pildă Egipt sau Rusia, care au nevoie de viză europeană, nu se va schimba nimic, ei tot vor trebui să ceară viză „pe hârtie”, de la ambasadele europene, ca și în prezent.

Proiectul „autorizației electronice de călătorie” este mai vechi, datând încă din 2011, dar a fost readus în actualitate de temerile înnoite de migrație ale europenilor. El a fost propus de Franța și Germania, care susțin că va ajuta la respingerea timpurie a străinilor care și-au pierdut dintr-un motiv sau altul dreptul de intrare în UE, de obicei pentru că în trecut au stat mai mult decât le permitea legea. În plus, autorizația electronică le-ar aduce europenilor bani.

Oficialitățile europene insistă că noul sistem nu va contrazice regimul liberalizat de vize, dar pe rețelele sociale potențialii călători se plâng deja, spunând că Bruxelles-ul vrea să introducă „pe ușa din dos” vize online cetățenilor teoretic scutiți de viză, așa cum au făcut-o deja Statele Unite (sistemul ESTA), Australia (ETA ) sau Canada (eTA).

Proiectul european a fost propulsat mai nou în prim-planul atenției săptămâna trecută de un articol din ziarul britanic „Guardian”, care avertiza că odată ce Marea Britanie va părăsi UE, cetățenii ei vor trebui și ei să se înscrie pe Internet pentru autorizație de călătorie, plătind 14 euro, de pildă ca să meargă în vacanță în Spania.

Ziariști apropiați cercurilor de decizie de la Bruxelles spun că proiectul are șanse să fie aprobat, cel mai probabil la toamnă. Un motiv este că el ar liniști temerile unor țări din Uniune legate de liberalizarea vizelor pentru Turcia, Kosovo sau Ucraina, asigurându-le că odată ce cetățenii din asemenea țări nu vor mai avea nevoie de viză, tot vor trebui să se înscrie măcar într-un registru electronic, care face mai ușor de prevenit și descoperit abuzurile.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG