Linkuri accesibilitate

Acordul ruso-american și necunoscutele aplicării sale în Siria


Departamentul de Stat american: nici o prevedere a acordului nu autorizează raiduri aeriene ale forțelor lui Assad.

Stare de relativa confuzie cu privire la acordul ruso-american in Siria. Despre aspectele neclare ale înțelegerii, o relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Confuzia are la origine o declaratie a secretarului de stat, John Kerry care a spus ca Statele Unite si Rusia ar putea permite presedintelui Siriei, Bashar al-Assad sa lanseze noi raiduri aeriene impotriva militantilor, care au legaturi cu Al Qaida.

Dar aceasta declaratie a fost imediat contrazisa de purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, John Kirby, care a spus ca nu exista nici o prevedere a acordului care sa autorizeze raiduri aeriene ale fortelor lui Assad. Este pentru prima data ca o oficialitate americana pune problema unei cooperari cu Assad, stiut fiind ca pozitia administratiei Obama a fost si este ca acesta trebuie sa se dea la o parte de la conducerea Siriei.

Desi Kirby a caracterizat spusele sefului sau ca fiind „incorecte”, nu se stie prea mult despre ce contine acordul ruso-american, cu privire la incetarea focului in Siria. Kerry a spus ca in prima etapa a procesului, fortele siriene isi vor opri atacurile si daca incetarea focului rezista timp de sapte zile, atunci Rusia si Statele Unite vor conlucra impotriva unor grupari teroriste.

In acel context seful diplomatiei americane a lasat sa se inteleaga ca cele doua puteri ar putea permite lui Assad sa atace Frontul Nusra. Dar purtatorul de cuvint a explicat dupa aceea ca principalul obiectiv al acordului este sa nu permita fortelor siriene sa execute atacuri aeriene in vreo parte a Siriei, inclusiv pozitiile Nusra.

Kerry a cerut factiunilor siriene sa respecte incetarea focului. In ciuda primelor indicii de bun augur, exista relatari ca la Alep fortele guvernamentale continua sa atace. In conditiile in care in prezent opozitia siriana e divizata si de multe ori lupta alaturi de grupari extremiste, Washingtonul cere oponentilor lui Assad sa se desprinde de teroristi pentru a putea reprezenta o alternativa politica viabila.

XS
SM
MD
LG