Linkuri accesibilitate

Preliminarii la alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Activistul civic Oleg Brega s-a retras din cursa pentru președinția țării, declarându-se „învins de sistem”. Într-un mesaj difuzat sâmbătă pe Facebook, Brega și-a cerut scuze de la cei care l-au susținut, dar a spus că nu mai poate concura cu cei trimiși de „mafie”. Brega s-a declarat mai ales indignat de faptul că Marian Lupu, liderul PD, va deveni candidatul cu numărul unu pe buletinul de vot, după ce a colectat într-un timp record 25.000 de semnături de sprijin. PD s-a apărat, spunând că a pregătit bine adunarea semnăturilor înainte de a începe. Comisia Electorală Centrală (CEC) a fost criticată de mai mulţi pretendenţi la funcţia de preşedinte al ţării, spunînd că l-ar favoriza pe candidatul Partidului Democrat. Relatează Diana Răileanu.

Mai mulţi pretendenţi la şefia statului s-au arătat indignaţi de faptul că CEC a convocat sâmbătă, 10 septembrie, o şedinţă extraordinară în cadrul căreia a anunţat înregistrarea democratului Marian Lupu în cursa electorală şi, respectiv, în buletinul de vot.

CEC a validat ceva mai mult de 15.000 de semnături din cele 25.000 prezentate de PD.

Preşedinta Comisiei, Alina Russu, s-a apărat spunând că pentru membrii CEC ziua de sâmbătă a fost o zi obişnuită de muncă, în baza unei dispoziţii semnate chiar de ea anterior:

„Le-am oferit această posibilitate şi acest drept să beneficieze şi să depună documentele. Marian Lupu, candidatul desemnat de Partidul Democrat din Moldova, este concurentul electoral nr 1 înregistrat în cursa electorală prezidenţială. Atunci când noi vom adopta hotărârea potrivit căreia vom constata care este buletinul de vot şi numărul de ordine în buletinul de vot, el se va regăsi pe poziţia nr.1”.

Înregistrarea în timp record a candidatului PD l-a determinat pe activistul Oleg Brega să se retragă din cursă, el declarându-se „învins de sistem”.

Brega este cunoscut pentru proiectele sale de jurnalism civic, popularizate cu ajutorul site-ului Curaj.tv, dar şi pentru protestele organizate în sprijinul drepturilor şi libertăţilor fundamentale, inclusiv ale comunităţii LGBT.

Oleg Brega insistă că scrutinul din 30 octombrie „va fi o farsă”:

„Nu se respectă nici rigorile discriminatorii prevăzute de Cod sau de regulamentul votat de Comisia Electorală Centrală, deci când am înţeles că nu are rost să mă bag în acest spectacol sau nu are rost să continuu, atunci am plecat. Eu am înţeles acest lucru când a fost înregistrat Marian Lupu cu toate încălcările comise de el şi semnalate de majoritatea potenţialilor concurenţi electorali, cu toate astea el a fost înregistrat şi deja i se permite să facă campanie electorală mascată. E clar că alegerile sunt compromise de către CEC”.

Oleg Brega face aluzie la campania de informare „Împreună suntem mai puternici”, iniţiată recent de PD. Aceasta este condusă de Marian Lupu şi a fost prezentată drept o campanie de promovare a beneficiilor apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

În cadrul unei şedinţe la CEC, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, a respins acuzaţiile ce se aduc candidatului PD, insistând că formaţiunea a lansat o campanie politică pentru revigorarea opţiunii pro-europene. El a adăugat ironic, că experţii formaţiunii pot consulta gratuit concurenţii care sunt în procesul de colectare a semnăturilor. :

„Poate este surprinzător faptul că în 24 de ore se colectează liste de subscripţie, semnături, dar vreau să vă spun că nu este deloc imposibil, atunci când te pregăteşti cu două-trei săptămâni înainte, atunci când te organizezi, te disciplinezi şi noi chiar am putea să consultăm absolut orice candidat pentru a facilita aceste proceduri absolut gratis, apropo.”

Tocmai pentru a scoate în vileag încălcările concurenţilor electorali, mai multe instituţii de presă specializate pe investigaţii jurnalistice au lansat „iniţiativa pentru alegeri prezidenţiale transparente”. Centrul de Investigaţii Jurnaistice şi Ziarul de Gardă îşi propun să scrie pe larg despre problemele de integritate ale candidaţilor electorali, iar Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a lansat o linie verde la care pot fi sesizate neregulile.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG