Linkuri accesibilitate

Cooperare bulgaro-americană în domeniul apărării


Un avion F-15
Un avion F-15

Avioane americane F-15 participă împreună cu avioane bulgare MiG-29, la paza spațiului aerian al Bulgariei.

Avioane americane F-15 participă, începând de 9 septembrie, împreună cu avioane bulgare MiG-29, la paza spațiului aerian al Bulgariei. Decizia guvernului a fost criticată de candidatul opoziției de stângă în alegerile prezidențiale de la 6 noiembrie, generalul Rumen Radev.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

Dislocarea în Bulgaria a opt avioane americane F-15 a fost aprobată după vacanța parlamentară de vară printr-o decizie a guvernului. Ministrul apărării, Nikolai Nencev, a anunțat că operațiunea se va desfășura în cadrul cooperării sub egida Alianței nord-atlantice. După o primă etapă - între 9 și 16 septembrie - rezultatele vor fi analizate și patrularea comună va putea fi prelungită.

La o operațiune de patrulare participă câte două avioane americane și unul bulgăresc.

Toate cheltuielile prilejuite de dislocarea și zborurile avioanelor F-15 vor fi suportate de partea americană.

Ministrul Nencev a ținut să sublinieze că Bulgaria dispune de un număr suficient de avioane MiG-29 pentru a efectua singură misiunea de patrulare.

Fostul comandant al forțelor aeriene, generalul Rumen Radev, care a devenit candidat al Partidului socialist în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, a criticat participarea de avioane aliate la paza spațiului aerian. În urmă cu zece zile el a anunțat că se pregătește un acord interguvernamental la baza căruia avioane din Polonia vor patrula spațiul aerian al țării. Ministrul Nencev a confirmat că au loc tratative cu Polonia pentru air policing, dar încă nu a fost semnat un acord.

Participarea avioanelor americane este limitată la observare, interceptare și însoțire. Nu va fi permisă folosirea armamentului din dotare inclusiv pentru foc de avertisment.

Misiunea comună face parte din măsurile de întărire a capacității de apărare a floancului estic al NATO. „Misiunea reprezintă o demonstrație de solidaritate și sprijin a aliatului nostru Bulgaria”, a declarat adjunctul secretarului general NATO Alexander Vershbow. Mediile bulgare informează că patrule aeriene comune vor putea acționa și în spațiul aerian al României.

Previous Next

XS
SM
MD
LG